sobota, 1 lutego 2014

słoniowe uszy


Gusz-e fil, czyli słoniowe uszy, smaży się - jak każde frytki - 
aż nabiorą złotej barwy i zaczną ociekać wszelką niedozwoloną substancją. 
Każde z nich przypomina wielki łuk, zbliżony kształtem do makaronu farfalla, 
jednak smak plasuje je w kategorii pączków, czyli deserów. 
Gusz-e fil przyrządza się zwyczajowo na specjalne okazje, 
kiedy bardziej wymyślne desery nie konkurują z ich smakowitą prostotą. 
Marsha Mehran 
Zupa z granatów


Gusz-e - fil czyli słoniowe uszy, to irański przysmak, który przypomina nasze polskie faworki. To deser o wyjątkowym aromacie, dzięki dodatkowi mielonego kardamonu i wody różanej. Ciasto przed smażeniem należy rozwałkować bardzo cienko, by słoniowe uszy były delikatne i pełne bąbelków. 


1 jajko
1/2 szklanki mleka
1/4 szklanki cukru
1/4 szklanki wody różanej
1/2 łyżeczki kardamonu
3 3/4 szklanki mąki pszennej
olej do smażenia
cukier puder


Jajko ubić w misce. Dodać mleko, cukier, wodę różaną i zmielony kardamon. Stopniowo dodawać mąkę i wyrabiać powoli na jednolitą masę. Rozwałkować na oprószonym mąką blacie na grubość arkusza papieru. Szeroką szklanką wyciąć krążki. Z każdego krążka kciukiem i palcem wskazującym uformować kokardę. Olej rozgrzać w głębokim rondlu. Każde ucho smażyć przez minutę. Odkładać na papierowy ręcznik do ostudzenia. Oprószyć cukrem pudrem.



10 komentarzy:

  1. Robiłam , robiłam a,le twoje ładniejsze :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Nawet nie słyszałam o czymś takim; -) Jesteś mistrzynią w wynajdowaniu takich fajnych przepisów:-) miłej soboty:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. jakie śmieszne :) pomysłowe!

    OdpowiedzUsuń
  4. ooo jak pachną :):)...fajne!!!
    Przepis zapisujemy i się częstujemy!!!
    Pozdrawiamy :):)
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne te słoniowe uszy. No i ta prześmieszna nazwa :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale ładnie Ci wyszły:)
    Tez się do nich przymierzam;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Marsha Mehran pochodzi z Iranu. Iran to Persja, mowi sie tam po persku (jezyk indoeuropejski). Nie jest to kraj arabski. Dla Iranczyka nie ma wiekszej obrazy niz nazwanie Iranu krajem arabskim....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mirosix, dziękuję za informację, zaszło nieporozumienie :) Pozdrawiam

      Usuń
  8. Nazwa potrawy jest w jezyku perskim, fil oznacza slonia, gusz - ucho.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect