piątek, 31 stycznia 2014

chleb żytni delikatesowy


Przepyszny i bardzo prosty do upieczenia chleb na co dzień z chrupiącą skórką i wilgotnym sprężystym miąższem. Ten klasyczny chleb żytni delikatesowy upieczony na podstawie przepisu Jeffreya Hamelman.


136 g mąki żytniej
108 g wody
6 g zakwasu

 
Składniki zaczynu dokładnie wymieszać, przykryć i zostawić w temperaturze pokojowej na 12 godzin.


cały zaczyn
772 g mąki pszennej chlebowej
136 g mąki żytniej
599 g wody 
17 g soli
5 g drożdży instant

Zaczyn wymieszać z letnią wodą, dodać resztę składników i wyrabiać ciasto ręką około 8 minut. Ciasto przełożyć do lekko naoliwionej miski, przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na około 2 godziny. Po tym czasie ciasto wyjąć na lekko omączony blat i złożyć w bochenek, następnie ułożyć w omączonym koszu i przykryć folią. Koszyk z ciastem odstawić do wyrośnięcia na około godzinę, aż podwoi swoją objętość. Chleb wyłożyć na rozgrzaną blachę do pieczenia i piec w rozgrzanym do 240° C piekarniku przez 15 minut, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 230° C i dopiekać jeszcze przez około 20 minut, aż się ładnie zrumieni. Chleb kroić po ostudzeniu. 

8 komentarzy:

  1. Wg Jeffreya Hamelmana to wiadomo, że dobry przepis i jeszcze jak się bardzo dobra piekarka Kamilka zabierze za pieczenie to Alcia oczy ma czym napajać, bochen jak tralala.
    Przepiękny ma się rozumieć i bochen i miąższ, cudo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aluś, Hamelman to mistrz, bezdyskusyjny! Co do moich umiejętności, to dużo jeszcze mi brakuje :) Ale chlebek rzeczywiście polecam. Miłego!

      Usuń
  2. Jakiż on dostojny...:-) Zabieram się za śniadanie, bo normalnie zaczęło mi burczeć w brzuchu;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. pięknie się odciska ten kosz na chlebie! fenomenalny!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pan Bochen prezentuje się wspaniale!
    I ten wzór z koszyka,uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Kamila, ty juz mnie nie wnerwiaj ;) ja jeszcze nawet się nie zorganizowałam, a ty już upiekłaś przez ten czas 10 chlebów. Brrrrr

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, ok, dam sobie na wstrzymanie hihihi Miłego dnia!

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect