136 g mąki żytniej
108 g wody
6 g zakwasu
108 g wody
6 g zakwasu
Składniki zaczynu dokładnie wymieszać, przykryć i zostawić w temperaturze pokojowej na 12 godzin.
599 g wody
17 g soli
5 g drożdży instant
5 g drożdży instant
Zaczyn
wymieszać z letnią wodą, dodać resztę składników i wyrabiać ciasto ręką około 8
minut. Ciasto przełożyć do lekko naoliwionej miski,
przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej
na około 2 godziny. Po tym czasie ciasto wyjąć na lekko omączony blat i
złożyć w bochenek, następnie ułożyć w omączonym koszu i przykryć folią.
Koszyk z ciastem odstawić do wyrośnięcia na około godzinę, aż podwoi
swoją objętość. Chleb wyłożyć na rozgrzaną blachę do pieczenia i
piec w rozgrzanym do 240° C piekarniku przez 15 minut, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 230° C i dopiekać jeszcze przez około 20 minut, aż się
ładnie zrumieni. Chleb kroić po ostudzeniu.
Wg Jeffreya Hamelmana to wiadomo, że dobry przepis i jeszcze jak się bardzo dobra piekarka Kamilka zabierze za pieczenie to Alcia oczy ma czym napajać, bochen jak tralala.
OdpowiedzUsuńPrzepiękny ma się rozumieć i bochen i miąższ, cudo
Aluś, Hamelman to mistrz, bezdyskusyjny! Co do moich umiejętności, to dużo jeszcze mi brakuje :) Ale chlebek rzeczywiście polecam. Miłego!
UsuńJakiż on dostojny...:-) Zabieram się za śniadanie, bo normalnie zaczęło mi burczeć w brzuchu;-)
OdpowiedzUsuńpięknie się odciska ten kosz na chlebie! fenomenalny!
OdpowiedzUsuńcudny wypiek Kamilko :)
OdpowiedzUsuńPan Bochen prezentuje się wspaniale!
OdpowiedzUsuńI ten wzór z koszyka,uwielbiam.
Kamila, ty juz mnie nie wnerwiaj ;) ja jeszcze nawet się nie zorganizowałam, a ty już upiekłaś przez ten czas 10 chlebów. Brrrrr
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Kasiu, ok, dam sobie na wstrzymanie hihihi Miłego dnia!
UsuńCzy mogę go piec w blaszce,jak długo wtedy?
OdpowiedzUsuńMagda, tak spokojnie, czas pieczenia identyczny jak w przepisie :) Pozdrawiam
UsuńCzy można zmniejszyć temperaturę pieczenia początkową do 230 ,piekłam ten chlebek w foremkach a teraz chcę spróbować na blaszce,moja mata na blachę wytrzymuje do 230 stopni, czy po 15 min zmniejszyć do 220?
OdpowiedzUsuńMagda, myślę, że tak może być i chlebek też się wspaniale upiecze. Pozdrawiam
Usuń