Florentynki bakaliowe to pyszne małe, zdrowe ciasteczka.
1/2 szklanki suszonych wiśni
1/2 szklanki suszonych moreli
1/2 szklanki rodzynek
4 suszone brzoskwinie
4 suszone brzoskwinie
2 łyżki pistacji
150 g masła
7 łyżek cukru
2 łyżki śmietany kremówki
W misce wymieszać drobno posiekane bakalie i orzechy. Roztopić masło, dosypać cukier i gotować na małym ogniu mieszając, aż powstanie gładka masa, doprowadzić do wrzenia. Masę dodać do bakali i wymieszać, dodać śmietanę i wymieszać. Całość postawić na 5 minut do ostygnięcia. Ciasteczka nakładać łyżeczką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w sporych odległościach, lekko docisnąć. Ciasteczka piec w piekarniku nagrzanym do 175° C, piec prze 5 minut, wyjąć z piekarnika i gdy florentynki są gorące, nadać im kształt okrągłą foremką do ciasta i ponownie wstawić do piekarnika na 3 minuty. Ciasteczka ostudzić przed zdjęciem z formy.
Właściwie to same bakalie zlepione innymi składnikami, nie dość ,że pyszne(no bo jak inaczej?) to ślicznie się prezentują
OdpowiedzUsuńświetne ciacha:) kocham takie!
OdpowiedzUsuńTeż czasem robię, wg bardzo podobnego przepisu, tylko wykładam je bezpośrednio na posmarowaną blachę a nie na papier do pieczenia. Jak kiedyś użyłam papieru, to nie mogłam okleić florentynek od niego.
OdpowiedzUsuńCzegoś takiego szukałam:-) wyglądają wyśmienicie:-)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam florentynek. Świetnie wyglądają!
OdpowiedzUsuń