czwartek, 23 stycznia 2014

kurczak z kiszoną cytryną i oliwkami duszony w tażinie


W marokańskiej kuchni istnieje wiele sposobów na przygotowanie tagine, każda rodzina na swoją rodzinną recepturę. Ten przepis łączy w sobie ziemniaki, cebulę, pomidory, zielone oliwki i kiszone cytryny, które doskonale pasują do kurczak. Kurczaka marynuje się przez noc w specjalnej marynacie zwanej szermula, zrobionej z czosnku, cebuli, skórki z kiszonej cytryny, papryczki chili, mielonej słodkiej papryki i szafranu z dodatkiem natki kolendry i pietruszki. Tak przygotowany kurczak jest delikatny i miękki, doskonale smakuje podany na gorąco w towarzystwie kuskusu. Przepyszny, bardzo aromatyczny kurczak z kiszoną cytryną i oliwkami duszony w tażinie przygotowany według przepisu z programu "Kulinarne safari".
   
2 ząbki czosnku
skórka z 1 kiszonej cytryny
2 cebule
1/2 papryczki chili
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżka kminu rzymskiego
1 łyżka natki kolendry
1 łyżka natki pietruszki
szczypta szafranu
1/2 szklanki wody
2 liście laurowe 
sól
1 kurczak

Szafran namoczyć w wodzie, dodać czosnek, papryczkę, cebulę, skórkę z cytryny, przyprawy, zioła i wszystko zmiksować na jednolitą masę. Marynatę odstawić na 30 minut. Umyć i osuszyć kurczaka, pokroić go na kawałki. Natrzeć połową marynaty szermula i wstawić do lodówki na noc. 


2 pomidory
2 cebule
1 ziemniak 
150 g zielonych oliwek 
pęczek natki kolendry
1 szklanka wody
1 kiszona cytryna 

Wymieszać jednego posiekanego pomidora i jedną posiekaną cebulę z niewielką ilością marynaty i wyłożyć na dno tażinu, dzięki temu mięso się nie przypali. Ułożyć kawałki kurczaka na środku naczynia. Cząstki ziemniaków wymieszać z marynatą i ułożyć dookoła. Na wierzchu położyć plasterki cebuli i pomidora. Oliwki położyć na ziemniakach. Posiekaną natkę kolendry wymieszać z resztą marynaty i wodą, polać tym danie. Wszystko udekorować cząstkami kiszonej cytryny. Nałożyć pokrywę na naczynie i dusić na małym ogniu około 60 minut, nie mieszać. Podać od razu z kuskusem.

8 komentarzy:

  1. Jakie piękne zdjęcia, a i potrawa rewelacyjna:-) Buziaki:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglada mega pysznie!
    Jadlam kiedys danie z tażinu, smakowało nam tak bardzo, ze az sie uszy trzesly!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie dania!
    Pysznie musi smakować.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam kurczaka z kiszonymi cytrynami!
    Robię go zupełnie inaczej, więc chętnie skorzystam z tego przepisu:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kocham tego typu dania. Niestety nie posiadam garnka do tażine i chyba go nie kupię bo chyba kolejny garnek to musiałabym trzymać u sąsiada, ale sobie trochę popatrzę na zdjęcia i pozazdroszczę.

    OdpowiedzUsuń
  6. o matko, dla mnie kuchnia marokańska to komplenie nieznany kosmos, nawet nie widziałabym do do czego mam dążyć, w sensie smaku. Problem polega na tym, że nie byłam w Maroko .... i nie kroi się, abym się tam wybrała w najbliższych 50 latach :)
    Tak więc popatrzyłam sobie i poczytałam, na okoliczność, jesli Marokańczycy, a nie Chińczycy nas podbili. NB. kuchni chińskiej tez nie znam Aaaaaaaaaaaaaa !!!!
    Uświadomiłam sobie, że jestem w ogóle nie przygotowana ;)


    Pozdrawiawmy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  7. ale smakowicie:) szacun za genialny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  8. Kamilko, bardzo smacznie wygląda to danie. :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect