W marokańskiej kuchni istnieje wiele sposobów na przygotowanie tagine, każda rodzina na swoją rodzinną recepturę. Ten przepis łączy w sobie ziemniaki, cebulę, pomidory, zielone oliwki i kiszone cytryny, które doskonale pasują do kurczak. Kurczaka marynuje się przez noc w specjalnej marynacie zwanej szermula, zrobionej z czosnku, cebuli, skórki z kiszonej cytryny, papryczki chili, mielonej słodkiej papryki i szafranu z dodatkiem natki kolendry i pietruszki. Tak przygotowany kurczak jest delikatny i miękki, doskonale smakuje podany na gorąco w towarzystwie kuskusu. Przepyszny, bardzo aromatyczny kurczak z kiszoną cytryną i oliwkami duszony w tażinie przygotowany według przepisu z programu "Kulinarne safari".
2 ząbki czosnku
skórka z 1 kiszonej cytryny
2 cebule
1/2 papryczki chili
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżka kminu rzymskiego
1 łyżka natki kolendry
1 łyżka natki pietruszki
szczypta szafranu
1/2 szklanki wody
2 liście laurowe
sól
1 kurczak
Szafran namoczyć w wodzie, dodać czosnek, papryczkę, cebulę, skórkę z cytryny, przyprawy, zioła i wszystko zmiksować na jednolitą masę. Marynatę odstawić na 30 minut. Umyć i osuszyć kurczaka, pokroić go na kawałki. Natrzeć połową marynaty szermula i wstawić do lodówki na noc.
2 pomidory
2 cebule
1 ziemniak
150 g zielonych oliwek
pęczek natki kolendry
1 szklanka wody
1 kiszona cytryna
Wymieszać jednego posiekanego pomidora i jedną posiekaną cebulę z niewielką ilością marynaty i wyłożyć na dno tażinu, dzięki temu mięso się nie przypali. Ułożyć kawałki kurczaka na środku naczynia. Cząstki ziemniaków wymieszać z marynatą i ułożyć dookoła. Na wierzchu położyć plasterki cebuli i pomidora. Oliwki położyć na ziemniakach. Posiekaną natkę kolendry wymieszać z resztą marynaty i wodą, polać tym danie. Wszystko udekorować cząstkami kiszonej cytryny. Nałożyć pokrywę na naczynie i dusić na małym ogniu około 60 minut, nie mieszać. Podać od razu z kuskusem.
Jakie piękne zdjęcia, a i potrawa rewelacyjna:-) Buziaki:-)
OdpowiedzUsuńwyglada mega pysznie!
OdpowiedzUsuńJadlam kiedys danie z tażinu, smakowało nam tak bardzo, ze az sie uszy trzesly!
Uwielbiam takie dania!
OdpowiedzUsuńPysznie musi smakować.
Uwielbiam kurczaka z kiszonymi cytrynami!
OdpowiedzUsuńRobię go zupełnie inaczej, więc chętnie skorzystam z tego przepisu:)
Kocham tego typu dania. Niestety nie posiadam garnka do tażine i chyba go nie kupię bo chyba kolejny garnek to musiałabym trzymać u sąsiada, ale sobie trochę popatrzę na zdjęcia i pozazdroszczę.
OdpowiedzUsuńo matko, dla mnie kuchnia marokańska to komplenie nieznany kosmos, nawet nie widziałabym do do czego mam dążyć, w sensie smaku. Problem polega na tym, że nie byłam w Maroko .... i nie kroi się, abym się tam wybrała w najbliższych 50 latach :)
OdpowiedzUsuńTak więc popatrzyłam sobie i poczytałam, na okoliczność, jesli Marokańczycy, a nie Chińczycy nas podbili. NB. kuchni chińskiej tez nie znam Aaaaaaaaaaaaaa !!!!
Uświadomiłam sobie, że jestem w ogóle nie przygotowana ;)
Pozdrawiawmy serdecznie
Tapenda
ale smakowicie:) szacun za genialny pomysł!
OdpowiedzUsuńKamilko, bardzo smacznie wygląda to danie. :)
OdpowiedzUsuń