codzienność

poniedziałek, 13 stycznia 2014

zapiekanka z ciasta kadayif z pieczarkami, boczkiem i rozmarynem


Ciasto kadayif to niteczkowate ciasto będące bazą i składnikiem wielu dań w kuchni bliskowschodniej. Ciasto jest proste w obróbce, wymaga dodatku tłuszczu, by wydobyć jego zalety, czyli delikatną kruchość. Kadayif jest neutralne w smaku i nadaje się do wypieków wytrawnych i słodkich. Pyszna zapiekanka z ciasta kadayif z pieczarkami, boczkiem i rozmarynem inspirowana przepisem Theofilos Vafidis.

450 g ciasta kadayif
2 cebule
150 g wędzonego boczku
500 g pieczarek
400 ml mleka kondensowanego niesłodzonego
4 jajka
gałązka rozmarynu
250 g sera pleśniowego
oliwa
biały pieprz 


Cebulę i boczek pokroić w kostkę, pieczarki w plasterki. Jajka ubić z zagęszczonym mlekiem i szczyptą pieprzu. Na niewielkiej ilości oliwy zeszklić cebulę, dodać boczek i pieczarki, podsmażać przez 2 minuty i przełóż do miski. Dodać drobno pokrojony ser, masę jajeczną oraz posiekany rozmaryn, całość dokładnie wymieszać. Ciasto kataifi podzielić na dwie części i rozluźnić dłońmi. Naczynie żaroodporne posmarować oliwą, wyłożyć jedną część ciasta, posmarować obficie oliwą i ucisnąć dłońmi powierzchnię ciasta, by lekko się ubiło. Na ciasto wyłożyć równomiernie farsz, przykryć drugą warstwą ciasta kataifi i posmarować oliwą, ponownie lekko ubić. Zapiekankę zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180° C przez około 50 minut.

8 komentarzy:

  1. Dotychczas jadałam to ciasto tylko w słodkich potrawach. A powiedz, Kamilo, trudno je zdobyć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bee, pierwszy raz u mnie wytrawne wykorzystanie tego ciasta i jestem zachwycona. Ja kupuję w internetowym sklepie z żywnością arabską, inaczej nie mam możliwości. Pozdrawiam

      Usuń
    2. Najważniejsze, że jest dostępne. Dzięki!

      Usuń
  2. No właśnie miałam zapytać, skąd masz to ciasto, ale już doczytałam w komenterzu;-) Na początku myslałam, że to ser starkowany;-) Pyszna propozycja:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale bombowy pomysł:) rzeczywiście na pierwszy rzut oka wygląda jak tarty ser, albo makaron rosołowy;) chętnie bym spróbowała takiej zapiekanki!

    OdpowiedzUsuń
  4. Super przepis :) zapisuje do zrobienia! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super, też spróbuję zamówić, bo bardzo lubię te jadalne niteczki. Świetna receptura na chłodne dni, a u nas coraz bardziej mróz daje znać o sobie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo efektowne to ciasto! muszę koniecznie zapamiętać tę nazwę, już notuję:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect