Pyszne mini pączki z dziurką, posypane cukrem pudrem. Ciasto z tego przepisu jest rzadkie i dostosowane do pieczenia pączków w specjalnej maszynce, najlepiej je porcjować przy pomocy worka cukierniczego. Doughnut z przepisu Ani wychodzą puszyste i bardzo kształtne.
200 g mąki pszennej
120 g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 jajko
170 ml mleka
50 g masła
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
cukier puder
120 g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 jajko
170 ml mleka
50 g masła
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
cukier puder
Do miski wsypać suche składniki, dodać mleko, rozbełtane jajko, rozpuszczone masło i ekstrakt waniliowy i wszystko razem dobrze wymieszać.
Ciasto przełożyć do worka cukierniczego i napełnić ciastem otwory w formie. Pączki piec przez około 3 minuty. Ciepłe posypać cukrem pudrem.
Ciasto przełożyć do worka cukierniczego i napełnić ciastem otwory w formie. Pączki piec przez około 3 minuty. Ciepłe posypać cukrem pudrem.
Jakie świetne
OdpowiedzUsuńKamilka, ty masz takie urządzenie jak gofrownicy tyle ,że do tych pączków tak?A w takiej blaszce jak muffiny tyle ,że do tych pączków (w Lidlu kiedyś kupiłam i leży) wyszłoby ,ale to by trzeba piec w piekarniku ?
Aluś, myślę, że by wyszły tylko ciasto musiałoby być bardziej gęste i w piekarniku trochę dłużej pieczone :) Buziaki!
Usuńbo chyba z 3 lata temu kupiłam i leży bo nie wiem co tam piec :D Myślisz,ze mniej mleka jednak dać , tak?
UsuńAluś, mniej mleka albo więcej maki, to zależy ile chcesz pączków upiec, i formę bym jeszcze posmarowała masłem. Mam nadzieję, że Ci wyjdą i się pochwalisz nimi :)
UsuńPewnie w weekend zaryzykuje
Usuńcudne, dobrze, że nie smażone w tłuszczu głębokim, takie jak te wolę. :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Monika
ale obłędne:) mniammm zjadłabym takie!
OdpowiedzUsuńWow! Kamilko! Zaszalalaś :) wygladaja cudnie!
OdpowiedzUsuńAle ładniaste:)
OdpowiedzUsuńWyglądają na bardzo puszyste!
Podoba mi się ten przepis, nie trzeba ich smażyć w głębokim tłuszczu. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńŚlicznie wyszły te oponki. Zapowiadają się przepyszniasto :-)
OdpowiedzUsuńKamila, jakie one są śliczne! Masz talent, no piękne!:)
OdpowiedzUsuńO tak, takie cukrem pudrem uwielbiam:-) wyglądają cudnie:-)
OdpowiedzUsuńa ślinka cieknie po nogach :)
OdpowiedzUsuńWyszły bardzo kształtne i ładne :) Są bardzo popularne w Hiszpanii ,najbardziej lubię te w polewie czekoladowej.
OdpowiedzUsuń