czwartek, 2 stycznia 2014

gęsi pasztet z suszonymi śliwkami


Pyszny gęsi pasztet z suszonymi śliwkami pieczony z dodatkiem wędzonego boczku ma idealną konsystencję i wspaniały smak. Pasztet z mięsa gęsi z wołowiną, wieprzowym podgardlem, warzywami oraz grzybami świetnie komponuje się z suszoną śliwką. Taki gęsi pasztet sprawdzi się przy każdej okazji.


1000 g mięsa gęsi 
800 g wołowiny
600 g podgardla wieprzowego
1 gęsia wątróbka 
 200 g wędzonego boczku
1 szklanka suszonych grzybów
1/2 selera 
2 pietruszki 
3 marchewki
2 cebule
10 kulek pieprzu ziarnistego
100 g suszonych śliwek 
2 jajka 
3 chrupiące kajzerki
2 łyżki konfitury z czarnych porzeczek 
majeranek
sól
pieprz 
gałka muszkatołowa

 

Mięso umyć, warzywa obrać i umyć. Kawałki gęsi, podgardle, wołowinę, warzywa oraz cebulę wsadzić do garnka, zalać wodą, dodać pieprz ziarnisty i całość gotować pod przykryciem na wolnym ogniu. Po około 30 minutach całość posolić i dalej gotować, aż mięso będzie miękkie, do rosołu dodać wątróbkę i całość zostawić do ostudzenia. Grzyby namoczyć i ugotować, odcedzić. Mięso i warzywa odcedzić, pozostawiając wywar. Wywar podgrzać i zamoczyć bułki. Obrane mięso z gęsi, podgardle, wołowinę, warzywa, cebulę, grzyby i bułki bez odciskania, zmielić w maszynce do mięsa trzy razy. Do masy dodać jajka, przyprawić do smaku solą, pieprzem, świeżo zmieloną gałką muszkatołową oraz majerankiem, dobrze razem wymieszać, dodać konfiturę i wmieszać do masy. Foremki keksowe wyłożyć papierem do pieczenia, a na spodzie i bokach ułożyć cienko pokrojone plasterki boczku. Do tak przygotowanych foremek wyłożyć masę, do środka wcisnąć śliwki, masę wygładzić, a na wierzchu założyć wystające plasterki boczku. Pasztet wstawić do piekarnika nagrzanego do 200° C, na około 70 minut, pasztet sprawdzić patyczkiem czy jest suchy. Pasztet dobrze ostudzić przed krojeniem.  





11 komentarzy:

  1. Musiał smakować wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alucha, jeszcze smakuje :) Najlepszego w Nowym Roku!

      Usuń
  2. o mamo jak on idealnie wygląda:) mniammmm
    Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku Kamilko!

    OdpowiedzUsuń
  3. Za taki pasztet dałabym się pokroić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wow, nie widziałam bardziej apetycznie wyglądającego pasztetu! pasztetowe mistrzostwo świata:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kamilo, jakiż on dostojny i elegancki:-)) Bardzo smakowity ten początek roku u Ciebie:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ pięknie wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. To sie nazywa powitanie Nowego Roku z honorami :-) Wszystkiego dobrego!

    OdpowiedzUsuń
  8. Pychota!
    Też piekłam na święta,tylko bez Śliwki.
    Pysznego 2014!

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepięknie wygląda Twój pasztet upieczony w plastrach boczku !

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect