Pyszna, bardzo rozgrzewająca zupa, idealna na chłodne dni. Zupa orientalna przygotowana według przepisu podanego na opakowaniu ryżu jaśminowego.
1 pierś z kurczaka
1 marchew
1 papryka czerwona
1/2 pora
1 czerwona cebula
50 g grzybów mun
kawałek korzenia imbiru
1 łyżeczka sosu sojowego
1000 ml bulionu
olej do smażenia
sól
pieprz
Ryż ugotować według przepisu podanego na opakowaniu.
Kurczaka pokroić w paski, grzyby namoczyć w gorącej wodzie przez 20 minut, a
następnie pokroić je w cienkie paski. Marchew obrać i pokroić w słupki. Por i cebulę pokroić w cienkie krążki,
paprykę pokroić w paski. Korzeń imbiru zetrzeć na drobnej tarce. Na rozgrzany
olej wrzucić kawałki kurczaka i smażyć przez chwilę, pod koniec dodać sos sojowy. W
innym naczyniu podsmażyć przez chwilę warzywa wraz z imbirem. Do gotującego się
bulionu dodać usmażonego kurczaka, warzywa i grzyby, po czym gotować około 10
minut. Doprawić do smaku i podawać z ryżem.
Ta zupa do mnie przemawia :) kocham takie smaki, zwlaszcza kiedy na taka pogoda.
OdpowiedzUsuńMiłego dnia;*
Bardzo mi się podoba.
OdpowiedzUsuńO dziwo zupy orientalne bardziej lubię zimą.
jaki błąd popełniam tak rzadko ostatnio tu zaglądając :) A. byłby zachwycony takim obiadem
OdpowiedzUsuńNieskomplikowana, skladniki tez latwo dostepne ( no moze-w moim przypadku - o grzybki mun ciezko bedzie). Przepis do zrobienia-juz zapisuje !
OdpowiedzUsuńJaka pyszna:-) Chyba muszę zrobic niedługo, bo lubię takie:-)
OdpowiedzUsuńJa też czasem wykorzystuję przepisy z opakowań :-) Jeden taki na ciasto jest ze mną już od ponad dwudziestu lat, chyba muszę o nim opowiedzieć przy okazji.
OdpowiedzUsuńpięknie wygląda, chętnie bym taka zupkę wciągnęła.
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda