Pieczona rolada z indyka nadziewana wędzonym boczkiem oraz suszoną żurawiną, aromatyzowana gałązkami szałwii, pysznie smakuje podawana na ciepło lub zimno. Rolada z indyka z boczkiem i żurawiną to doskonała propozycja na co dzień i od święta.
1000 g piersi z indyka
1 cebula
50 g wędzonego boczku
1/2 szklanki suszonych żurawin
gałązka szałwii
sól
pieprz
oliwa
gałązka szałwii
sól
pieprz
oliwa
Na patelni na rozgrzanej oliwie podsmażyć drobno posiekaną cebulę, dodać pokrojony w kostkę boczek i smażyć razem przez chwilę, aż cebula się zeszkli. Dodać żurawinę i doprawić całość do smaku solą i pieprzem.
Filet z indyka rozkroić na dwu centymetrowy płat, przykryć folią
spożywczą i delikatnie rozbić tłuczkiem nadając kształt prostokąta.
Filet doprawić delikatnie solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Na
2/3 fileta rozłożyć nadzienie i zwinąć całość ciasno w roladę. Roladę opleść dokładnie siatką ze sznurka. Mięso ułożyć w brytfance, skropić oliwą, posypać solą, pieprzem i obłożyć gałązkami szałwii. Piec w temperaturze 200° C przez około 40 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i odstawić do ostudzenia. Zdjąć sznurek przed podaniem.
Uwielbiam takie pieczonki :)
OdpowiedzUsuńBoskie połączenie!! Musi być przepyszne! na pewno skorzystam z Twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuńFantastyczna!
OdpowiedzUsuńChyba rzucę ten wegetarianizm... :)
OdpowiedzUsuńmoje ulubione zioło- szłwia, cuda robi. Jeszcze rozmaryn w dueciu i jestem w niebie :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Porywam na dzisiejszy obiadek:-)) Buziaki:-)
OdpowiedzUsuńboska ta roladka :) chetnie bym sobie zjadla kawalek do sniadania :)
OdpowiedzUsuńPyszna domowa rolada!
OdpowiedzUsuńzaśliniłam monitor:)
OdpowiedzUsuńPorywam kilka plasterków na kanapkę:)
OdpowiedzUsuńPysznie nadziana!
OdpowiedzUsuńwspaniałe domowe mięsko.
To mi się właśnie w takich roladach podoba, że można je zjeść na ciepło do obiadu, i na zimno na kanapce,
OdpowiedzUsuńMniam, wygląda bardzo pysznie. ! Pozdrówki:)
OdpowiedzUsuń