Korzenne ciasto z persymoną jest bardzo szybkie do przygotowania, wystarczy tylko dobrze połączyć składniki. To wilgotne i pyszne ciasto, to dobry sposób na zużycie bardzo dojrzałych owoców. Z przepisu można upiec jedno większe ciasto lub kilka małych.
2 persymony
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka oleju
1 szklanka cukru
3 jajka
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 łyżka przyprawy do piernika
szczypta soli
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka oleju
1 szklanka cukru
3 jajka
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 łyżka przyprawy do piernika
szczypta soli
Obrane persymony zmiksować na gładkie puree, dodać jajka, cukier, olej i wszystko razem dobrze wymieszać. Dodać mąkę, sól, sodę, proszek do pieczenia oraz przyprawę i zmiksować na jednolitą masę. Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułka tarta formy i piec w nagrzanym piekarniku w 180° C przez około 60 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy.
W pierwszej chwili (na fb) myślałam, że na zdjęciu są pomidory. ;)))
OdpowiedzUsuńA ciasto musiało być pyszne! :)
pysznie się zapowiada!
OdpowiedzUsuńmmm już czuje ten zapach.... coś pysznego!
OdpowiedzUsuńMniam! Uwielbiam wszystko, co pachnie i smakuje piernikopodobnie. Pięknie urosło, to Twoje ciacho.
OdpowiedzUsuńLubię taki typ ciasta ,a te ma prześliczny jakby pstrokaty miąższ
OdpowiedzUsuńMusiało pięknie pachnieć no i doskonale smakować :)
OdpowiedzUsuńFajne to ciacho:-) Czyli szaron to to samo co persymona;-)
OdpowiedzUsuńTak proste (skladnikowo) ciasto a jak pieknie sie prezentuje! U nas sezon na persymony ( w j. wloskim "cachi") juz sie niestety skonczyl a do glowy mi nawet nie przyszlo,ze moge je wykorzystac do ciast... Dziekuje Kamilko za przepis. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńKamil, robiłam z persymona korzenne i nawet byłam zadowolona, ale jakoś wole ja na surowo:)
OdpowiedzUsuńPyszniaste było :) W pracy też chwalili :)
OdpowiedzUsuń:)))
Usuń