codzienność

piątek, 10 stycznia 2014

korzenne ciasto z persymoną


Korzenne ciasto z persymoną jest bardzo szybkie do przygotowania, wystarczy tylko dobrze połączyć składniki. To wilgotne i pyszne ciasto, to dobry sposób na zużycie bardzo dojrzałych owoców. Z przepisu można upiec jedno większe ciasto lub kilka małych. 


2 persymony
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka oleju
1 szklanka cukru
3 jajka
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 łyżka przyprawy do piernika
szczypta soli 


Obrane persymony zmiksować na gładkie puree, dodać jajka, cukier, olej i wszystko razem dobrze wymieszać. Dodać mąkę, sól, sodę, proszek do pieczenia oraz przyprawę i zmiksować na jednolitą masę. Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułka tarta formy i piec w nagrzanym piekarniku w 180° C przez około 60 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy.

11 komentarzy:

  1. W pierwszej chwili (na fb) myślałam, że na zdjęciu są pomidory. ;)))
    A ciasto musiało być pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie się zapowiada!

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm już czuje ten zapach.... coś pysznego!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam! Uwielbiam wszystko, co pachnie i smakuje piernikopodobnie. Pięknie urosło, to Twoje ciacho.

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię taki typ ciasta ,a te ma prześliczny jakby pstrokaty miąższ

    OdpowiedzUsuń
  6. Musiało pięknie pachnieć no i doskonale smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajne to ciacho:-) Czyli szaron to to samo co persymona;-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Tak proste (skladnikowo) ciasto a jak pieknie sie prezentuje! U nas sezon na persymony ( w j. wloskim "cachi") juz sie niestety skonczyl a do glowy mi nawet nie przyszlo,ze moge je wykorzystac do ciast... Dziekuje Kamilko za przepis. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kamil, robiłam z persymona korzenne i nawet byłam zadowolona, ale jakoś wole ja na surowo:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszniaste było :) W pracy też chwalili :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect