Pyszne i bardzo proste do wykonania kruche ciasto wypełnione śmietankowym nadzieniem z dodatkiem jeżyn. Do ciasta można użyć owoców świeżych, mrożonych bądź z zalewy, świetnie smakować też będą inne drobne owoce jagodowe. Przepis na to doskonałe ciasto śmietankowe z jeżynami pochodzi z Joy the Baker.
3/4 szklanki cukru
250 g mąki pszennej
150 g masła
skórka z 1 cytryny
sól
Cukier wymieszać ze skórką cytrynową, dodać mąkę, szczyptę soli, masło i zagnieść kruszonkę. Z porcji odjąć 1/3 kruszonki, a resztę dokładnie ugnieść na dnie foremki, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C i podpiekać 15 minut.
4 jajka
1/2 szklanki cukru
1 szklanka kwaśnej śmietany
1 szklanka mąki pszennej
szczypta soli
350 g jeżyn
cukier puder
Jajka ubić z cukrem, dodać śmietanę, mąkę i sól i dokładnie wyrobić ciasto. Do ciasta dodać jeżyny i całość delikatnie wymieszać. Masę równomiernie wyłożyć na podpieczony spód, całość posypać pozostałą kruszonką. Ciasto ponownie wstawić do piekarnika i piec około 45 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Z jeżynami ?Kamilka ty serca nie masz , jak u mnie pół metra śniegu i minus 11 jest ,a ty takim ciastem po oczach , zjadłabym
OdpowiedzUsuńmatko, z jeżynami! popieram Margot. Smak lata!!! pyszotne to ciacho, z moją ukochaną kruszonką!!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko i jeżynowo
Monika
tylko gdzie ja teraz znajdę jeżyny;)?
OdpowiedzUsuńA skąd Ty jeżyny masz???
OdpowiedzUsuńKochana, w zamrażalniku i w słoiku :) Buziaki!
Usuńa to cwana bestyjka sobie zachomikowała :D
UsuńAluś, dobrze wiesz jak to jest mieć takie skarby w słoiki! Jesteś w tym Mistrzynią :)
Usuńtesknie za latem i za ciastami z takimi owocami <3
OdpowiedzUsuńbardzo podoba mi się pomysł na to śmietanowe wypełnienie
OdpowiedzUsuńz przyjemnością bym się przysiadła, do takiego domowego ciasta, szczególnie, że w składnikach jest równiż moja ulubiona skórka cytrynowa !
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda