codzienność

czwartek, 30 stycznia 2014

ciasto śmietankowe z jeżynami

 
Pyszne i bardzo proste do wykonania kruche ciasto wypełnione śmietankowym nadzieniem z dodatkiem jeżyn. Do ciasta można użyć owoców świeżych, mrożonych bądź z zalewy, świetnie smakować też będą inne drobne owoce jagodowe. Przepis na to doskonałe ciasto śmietankowe z jeżynami pochodzi z Joy the Baker.


3/4 szklanki cukru
250 g mąki pszennej
150 g masła
skórka z 1 cytryny
sól
 

Cukier wymieszać ze skórką cytrynową, dodać mąkę, szczyptę soli, masło i zagnieść kruszonkę. Z porcji odjąć 1/3 kruszonki, a resztę dokładnie ugnieść na dnie foremki, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C i podpiekać 15 minut.

4 jajka
1/2 szklanki cukru
1 szklanka kwaśnej śmietany
1 szklanka mąki pszennej
szczypta soli
350 g jeżyn 

cukier puder

 Jajka ubić z cukrem, dodać śmietanę, mąkę i sól i dokładnie wyrobić ciasto. Do ciasta dodać jeżyny i całość delikatnie wymieszać. Masę równomiernie wyłożyć na podpieczony spód, całość posypać pozostałą kruszonką. Ciasto ponownie wstawić do piekarnika i piec około 45 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

10 komentarzy:

  1. Z jeżynami ?Kamilka ty serca nie masz , jak u mnie pół metra śniegu i minus 11 jest ,a ty takim ciastem po oczach , zjadłabym

    OdpowiedzUsuń
  2. matko, z jeżynami! popieram Margot. Smak lata!!! pyszotne to ciacho, z moją ukochaną kruszonką!!!
    Pozdrawiam cieplutko i jeżynowo
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  3. tylko gdzie ja teraz znajdę jeżyny;)?

    OdpowiedzUsuń
  4. A skąd Ty jeżyny masz???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana, w zamrażalniku i w słoiku :) Buziaki!

      Usuń
    2. a to cwana bestyjka sobie zachomikowała :D

      Usuń
    3. Aluś, dobrze wiesz jak to jest mieć takie skarby w słoiki! Jesteś w tym Mistrzynią :)

      Usuń
  5. tesknie za latem i za ciastami z takimi owocami <3

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo podoba mi się pomysł na to śmietanowe wypełnienie

    OdpowiedzUsuń
  7. z przyjemnością bym się przysiadła, do takiego domowego ciasta, szczególnie, że w składnikach jest równiż moja ulubiona skórka cytrynowa !

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect