Strucla makowo - żurawinowa jest bardzo szybka do przygotowania, wystarczy kilka arkuszy ciasta filo, dobra masa makowa, żurawina i masło. To pyszne ciasto z przepisu Anny Olson smakuje na ciepło i zimno.
2 szklanki masy makowej
2 1/2 szklanki żurawiny
1/4 szklanki miodu
1/4 szklanki miodu
1 laska wanilii
10 arkuszy ciasta filo
50 g masła
W misce wymieszać żurawinę z miodem oraz ziarenkami z laski wanilii. Na blacie rozłożyć warstwę ciasta filo i posmarować ją cienką warstewką roztopionego masła. Powtórzyć tę czynności z kolejnymi warstwami, układając je jedną na drugiej. Wzdłuż dłuższej krawędzi ciasta nałożyć makowe nadzienie, zostawiając kilka centymetrów wolnego miejsca z każdej strony. Na makową masę przełożyć żurawinę. Zawinąć do góry krótsze boki ciasta i ostrożnie zwinąć struclę, zaczynając od strony z nadzieniem. Ułożyć struclę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia krawędzią ciasta do dołu. Struclę posmarować stopionym masłem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190º na około 25 minut, aż ciasto się zezłoci. Po wyjęciu z piekarnika odłożyć struclę przynajmniej na 15 minut do ostygnięcia. Kroić na ukośne plastry, podawać na ciepło lub zimno.
Bardzo ciekawe połączenie, takie świąteczne :)
OdpowiedzUsuńOjej , to właściwie sam mak i żurawina , świetne
OdpowiedzUsuńBardzo świąteczna ta Twoja tarta :) Ciekawi mnie połączenie maku z żurawiną :)
OdpowiedzUsuńmam ciasto filo :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Ee, chyba wolę sam mak - nie lubię w makowcach żadnych rodzynek, pewnie żurawina też nie pasowałaby mi;-)
OdpowiedzUsuńA czy to nie jest strudel? Strucle to chyba drożdżowe :)
OdpowiedzUsuńpołączenie smaków niezawodne.
Marianna, ale z makiem. Przepis ani nazwa nie moja, więc pewnie najbezpieczniej byłoby napisać zawijaniec :) Pozdrawiam
UsuńMniam, wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuń