Pyszne połączenie pora, ziemniaków, czosnku i sera Camembert w prostej do przygotowania jedwabistej zupie. Rozgrzewająca zupa serowa to bardzo smaczny, a przede wszystkim szybki sposób na posiłek, doskonale smakuje podana z grzankami.
400 g ziemniaków
1000 ml bulionu
2 łyżki oliwy
1000 ml bulionu
2 łyżki oliwy
2 cebule
1 por
2 ząbki czosnku
200 g sera Camembert
sól
pieprz
natka pietruszki
1 por
2 ząbki czosnku
200 g sera Camembert
sól
pieprz
natka pietruszki
W garnku na rozgrzanej oliwie zeszklić posiekaną drobno cebulę oraz czosnek, dodać pokrojonego na plasterki pora i chwilę smażyć, dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, poddusić kilka minut, na małym ogniu często mieszając. Wlać wywar, całość zagotować, gotować około 25 minut. Zupę zmiksować na gładki krem, dodać ser, całość zagotować i mieszać, aż się rozpuści. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Zupę podawać posypaną natką pietruszki.
dawno takiej nie robiłam, a dziś trochę niedomagam to się przyda taka :) cudne zdjęcia, bardzo apetyczne.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Monika
Monika, to zupka postawi na nogi gwarantuję :) Zdrówka!
UsuńPrzepyszna zupa!
OdpowiedzUsuńDodatek sera bardzo mi się podoba.
Może i ja ugotuję...
Amber, polecam! Niewiele składników ale smak doskonały :) Pozdrawiam
UsuńNo i mam zupkę na weekend!
OdpowiedzUsuńGAW, bardzo się cieszę, że Ci się podoba :) Buźka!
Usuńcudnowne, zimowe rozgrzanie:)
OdpowiedzUsuńAntenka, polecam! Miłego popołudnia!
UsuńPyszna, rozgrzewająca zupka, a zdjęcia cudne!
OdpowiedzUsuńAndźka, dziękuję :) Pozdrawiam
UsuńZnowu mnie tu tyle ominęło!
OdpowiedzUsuńZupa pycha, ale te pączki z waniliowym nadzieniem:)
A mówiłam, że nie lubię słodyczy;))
Ale drożdżowe i budyniowe się nie liczy:)
Magda, ok rozumiem, do gniazdek coś z kremem budyniowym hihihi Buziaki!
UsuńUlalaalalallalalalaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa !!!!
OdpowiedzUsuńClauditte, :))))))))))))))))))))
UsuńZaiste zupka rewelacja!:-) Tylko pewnie w boczki idzie;-)?
OdpowiedzUsuń<3 musze zrobic! to moje smaki!
OdpowiedzUsuńTaka zupa ma moc :-) Muszę sobie taką upichcić :-)
OdpowiedzUsuńzupy, to taki uzdrawiacz dla żołądka. Bardzo chętnie je gotuję. Zazdraszam, bo jestem po sutej kolacji !
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Ciekawa zupka, musi być pyszna. :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń