poniedziałek, 17 lutego 2014

szaorma z kurczaka


Pyszna szaorma zrobiona z udek kurczaka marynowanych w cytrynowym soku z dodatkiem czosnku, octu oraz oliwy, aromatyzowanych cynamonem, kardamonem, liśćmi laurowymi, goździkami oraz mastyksem. Mastyks to żywica pistacji kleistej, zwanej też drzewem mastyksowym i pistacją lentyszek. W sprzedaży pojawia się w postaci przejrzystych lub jasnożółtych grudek. Używa się go dla nadania egzotycznego, lekko anyżowego smaku budyniom i lodom mlecznym, a także marynatom do kurczaka i mięs. Przed użyciem należy mastyks rozgnieść. Szaorma z kurczaka przygotowana na podstawie książki May S. Bsisu "Kuchnia arabska" doskonale smakuje podana w towarzystwie chleba arabskiego, z sosem tahini i świeżymi warzywami. Przepis dodaję do akcji IV Festiwal Kuchni Arabskiej.  
 

1000 g mięsa z udek kurczaka
1/4 szklanki soku z cytryny
5 ząbków czosnku
3 łyżki oliwy
1 łyżka białego octu winnego
2 liście laurowe
1 laska cynamonu
1 łyżeczka soli
1/8 łyżeczki goździków
1 łyżeczka mielonego kardamonu
1/4 łyżeczki białego pieprzu
1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
2 kawałki mastyksu

W naczyniu wymieszać sok z cytryny, rozgniecione ząbki czosnku, oliwę, ocet, liście laurowe, cynamon, pieprz, gałkę muszkatołową oraz rozgniecione kawałki mastyksu. Do marynaty włożyć obrane ze skóry i kości udka pokrojone w paski. Naczynie przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie mięso osączyć z marynaty i ułożyć pojedynczą warstwą w naczyniu do zapiekania. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200° C i piec około 35 minut, przewracając mięso od czasu do czasu, by się jednolicie przyrumieniło.



VI Festiwal Kuchni Arabskiej

5 komentarzy:

  1. MNiammmm...
    Co za pyszny widok z rana!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie smaki ;)

    Miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  3. wiesz, co dobre:) kocham!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam te smaki...szkoda ,ze nie wiedzialam wczesniej o tej akcji :( Buziaki

    OdpowiedzUsuń
  5. O jak my lubimy szaormę...wszyscy bez wyjątku:-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect