Bardzo delikatne udka z kurczaka gotowane z dodatkiem skórki z kiszonej cytryny, cebuli, czosnku oraz aromatycznego szafranu, kurkumy, kminu rzymskiego oraz oliwek. Tak przygotowany kurczak doskonale smakuje podany z kuskusem. Tażin z kurczakiem, oliwkami i cytrynowym confit przygotowany na podstawie przepisu Laury Calder dodaję do akcji IV Festiwal Kuchni Arabskiej.
4 udka kurczaka
2 cebule
3 ząbki czosnku
skórka z 2 kiszonych cytryny
2 łyżki oliwy
2 cebule
3 ząbki czosnku
skórka z 2 kiszonych cytryny
2 łyżki oliwy
250 ml wody
1 łyżeczka mielonego imbiru
2 łyżki kminu rzymskiego
2 łyżki ziaren kolendry
1/4 łyżeczki kurkumy
szczypta szafranu
1 szklanka zielonych oliwek
sól
pieprz
kolendra
1 łyżeczka mielonego imbiru
2 łyżki kminu rzymskiego
2 łyżki ziaren kolendry
1/4 łyżeczki kurkumy
szczypta szafranu
1 szklanka zielonych oliwek
sól
pieprz
kolendra
W garnku na oliwie podsmażyć pokrojone na kawałki udka z kurczaka, dodać pokrojojoną w kostkę cebule, posiekany czosnek, przyprawy oraz pokrojoną w paski skórkę z kiszonych cytryn, dolać wody i wszystko razem dusić, aż mięso będzie gotowe. Po tym czasie jeśli jest za dużo płynu, należy unieść pokrywkę, żeby nadmiar odparował. Pod koniec duszenia wrzucić oliwki. Potrawę podawać posypaną natką kolendry.
Obłęd! Pyszne danie :)
OdpowiedzUsuńwygląda fenomenalnie, są tu moje ostatnio ukochane oliwki, chyba by mi smakowało. Bardzo jestem ciekawa tych kiszonych cytryn, bo nigdy nie miałam okazji spróbować.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Monika
Wspaniały obiad, Kamilko! :) Mogę wpaść? ;)
OdpowiedzUsuńA dusiałaś zapewne w specjalnym glinianym garnku, prawda?;-) ech zjadłoby się...;-)
OdpowiedzUsuńMarzenko, tym razem w całkiem normalnym :) Buźka!
UsuńMniam, podoba mi się taki obiadek :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie zestawienia smaków, jak oglądam Twoje zdjęcia czuję się tak potwornie głodna, mimo że przed chwilą coś jadłam.
OdpowiedzUsuń