niedziela, 22 listopada 2015

żurawina do mięs i serów


Żurawina do mięs i serów z dodatkiem jabłka i gruszki, ma lekko cierpki, bogaty smak i fantastyczny rubinowy kolor. Tak przygotowana żurawina jest niezbędna na świątecznym stole, doskonale pasuje do wszelakich pasztetów, pieczonych mięs lub serów, trudno się powstrzymać przed wyjadaniem jej łyżeczką prosto z słoiczka. 


500 g żurawiny
1 gruszka
2 jabłka
2 szklanki cukru
1 szklanka wody
1 łyżka spirytusu
sól


Żurawiny przebrać, opłukać i wysuszyć. W rondelku zagotować syrop z cukru i wody. Gruszkę i jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, razem z żurawinami dodać do gęstego syropu. Gotować na maleńkim ogniu, potrząsając rondelkiem, do chwili, gdy żurawiny staną się szkliste i masa zgęstnieje. Na koniec dodać spirytus i szczyptę soli, wymieszać i całość zagotować. Gorące żurawiny przełożyć do małych wyparzonych, ciepłych słoików i zamknąć wygotowanymi pokrywkami. Słoiki ustawić do góry dnem i przykryć kocem, pozostawić do wystygnięcia.

4 komentarze:

  1. Piękna!
    Bardzo lubię.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ ja lubię taką żurawinkę! Super. :)
    Pozdrawiam Kamilko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja do dyni bym go chciała , da się załatwić? Żurawinę uwielbiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect