środa, 4 listopada 2015

kurczak słodko - kwaśny z pieczarkami


Soczyste kawałki kurczaka smażone w towarzystwie marchewki, dymki, papryki oraz pieczarek, doprawione Mirinem oraz sosem sojowym podane w towarzystwie ryżu jaśminowego to pyszne i bardzo szybkie do przygotowania danie. Kurczak słodko - kwaśny z pieczarkami jest bardzo aromatyczny i smaczny.

250 g udek z kurczaka
1 łyżka Mirinu
1 łyżka jasnego sosu sojowego


Pokrojonego w paski mięso z udek kurczaka włożyć do miski, dodać składniki marynaty, dokładnie wymieszać i odstawić na co najmniej 60 minut.

1 cebulka dymka
1 czerwona papryka
1 marchewka
1/3 pora
125 g pieczarek
1 łyżka Mirinu
1 łyżka jasnego sosu sojowego
1/2 szklanki bulionu
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
2 łyżki wody
1/2 pęczka szczypiorku
2 łyżki oleju
sól
pieprz
250 g ryżu


W woku rozgrzać olej, dodać osączone z marynaty kawałki kurczaka, podsmażyć, dodać pokrojoną w piórka cebulkę, chwilę smażyć. Do woka dodać pokrojoną w paski paprykę, pora, marchewkę oraz pokrojone na kawałki pieczarki i całość chwilę smażyć, następnie dodać bulion, sos sojowy oraz Mirin, całość dusić, aż warzywa lekko zmiękną. Do warzyw i mięsa dodać rozpuszczoną w wodzie skrobię kukurydzianą i dokładnie, cały czas mieszając, dodać zagęszczacz do sosu. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia, danie doprawić do smaku solą oraz pieprzem, dodać posiekany szczypiorek. Kurczaka w sosie słodko - kwaśnym podawać z ryżem ugotowanym według przepisu podanego na opakowaniu. 

5 komentarzy:

  1. Jak pięknie podany:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę pokazać Pomocnikowi Kuchennemu.
    On jest fanem chińszczyzny, domowej oczywiście.;)
    Może jutro będę miała obiad, jak wrócę z pracy.;))

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniammmm...
    Uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie obiady są przepyszne! Lubię :))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect