sobota, 14 listopada 2015

chłopski keks jabłeczny


Wspaniałe jesienne i szybkie do przygotowania ciasto ucierane z jabłkami o aromacie cynamonu. Chłopski keks jabłeczny upieczony na podstawie przepisu Janneke Philippi z książki "Szarlotki" znalezionego u Majki jest delikatny, wilgotny i bardzo aromatyczny. To ciasto jest idealnym dodatkiem do sobotniej kawy.


3 jabłka
25 g cukru
1 łyżeczka cynamonu

Obrane jabłka pokroić na kawałki, wymieszać z cukrem i cynamonem.


200 g masła
200 g cukru
3 jajka
200 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki mleka
szczypta soli
cukier puder


Masło utrzeć z cukrem i solą, ciągle ucierając dodawać jajka, przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz mleko. Ciasto wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia na wierzchu ułożyć jabłka. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut w temperaturze 180º C, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Ciasto po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

9 komentarzy:

  1. Dziś miałabym smaka na takiego. Do kawki właśnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie wygląda, chętnie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie wygląda, chętnie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne ciasto!
    Uwielbiam smakować Twoje wypieki, choć tylko przez ekran...
    Miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  5. Z tymi nacięciami bardzo apetycznie wygląda:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie domowe, jabłkowe , zjadłabym

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect