codzienność

środa, 18 listopada 2015

rolada z białego maku z kremem chałwowym i aronią


Rolada na bazie białego maku i białek, przełożona pysznym, maślanym kremem chałwowym, powstałym z połączenia masła, jajek i waniliowej chałwy a do tego kwaskowate, lekko cierpkie owoce aronii, zatopione w słodkim gruszkowo - jabłkowym sosie. Ta elegancka rolada z białego maku z kremem chałwowym i aronią, jest łatwa do przygotowania i wspaniale smakuje, może umilić spotkania w gronie rodzinny i przyjaciół.


1 szklanka białek
1 szklanka białego maku
1 szklanka cukru pudru
1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli


W misce ubić białka ze solą na sztywno, do białek powoli dodawać cukier puder, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Przy mniejszych obrotach miksera dodać do masy mak. Masę wyłożyć na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać wierzch. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego temperaturze 160º C i piec przez około 22 minuty, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Ciasto po wyłożeniu z piekarnika zwinąć w roladę, wzdłuż dłuższego boku łącznie z papierem. Roladę ostudzić.


2 jajka
250 g masła
1/2 szklanka cukru
300 g chałwy waniliowej
2 łyżki spirytusu
1 szklanka konfitury aroniowej
50 g czekolady 

Jajka i cukier ubić mikserem na parze, przez około 5 minut, aż masa stanie się jasna, gęsta i puszysta. Następnie garnek z masą jajeczną ściągnąć z ognia i dalej ubijając całkowicie ją ostudzić. Osobno utrzeć miękkie masło na gładką, jasną masę, do masła stopniowo dodawać ostudzoną masę jajeczną. Na końcu dodać małymi porcjami chałwę oraz spirytus cały czas miksując. Wystudzoną roladę odwinąć, delikatnie usunąć papier. Na ciasto wyłożyć 3/4 kremu, równomiernie rozłożyć konfiturę aroniową, zwinąć roladę, na wierzchu rozsmarować równomiernie pozostały krem. Rozpuszczoną czekoladą udekorować roladę. Ciasto schłodzić przed podaniem.

7 komentarzy:

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect