Pyszna i bardzo aksamitna w smaku zupa porowa z serem owczym z dodatkiem ziemniaków, w której te trzy składniki stanowią połączenie idealne. Zupa jest bardzo szybka do przygotowania, doskonale smakuje i wspaniale rozgrzewa. Jako dodatek do zupy warto użyć pikantnego i wyrazistego w smaku Roqueforta, który jest tłustym i niezwykle aromatycznym specjałem.
1 por
5 ziemniaków
800 ml bulionu
2 łyżki masła
5 ziemniaków
800 ml bulionu
2 łyżki masła
sól
pieprz
100 g owczego sera pleśniowego
pieprz
100 g owczego sera pleśniowego
W garnku rozgrzać masło i podsmażyć pokrojonego w plastry pora, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i zalać wszystko bulionem. Całość gotować około 30 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Zupę zmiksować na gładki krem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z owczym serem pleśniowym.
Bardzo ciekawa zupka, chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńSurowego pora nie lubię, ale w przetworzonej wersji bardzo. Twoja zupka zapisana do zrobienia:-)
OdpowiedzUsuń