Czerwcowa piekarnia Amber jest fit za sprawą Marzenki, która wybrała do wspólnego wypiekania bardzo popularne w krajach skandynawskich chrupkie pieczywo, znane pod nazwą knekkebrød. Jest to płaski chlebek pełen ziaren, pieczony z dodatkiem mąki żytniej pełnoziarnistej. Ten zdrowy, szybki w wykonaniu, mocno chrupiący chlebek, zastępuje tradycyjne pieczywo na śniadanie i może stanowić zdrową przekąskę pomiędzy posiłkami. Knekkebrød jest pieczony bez zakwasu, drożdży i proszku do pieczenia, z prostych i naturalnych składników, podobnie jak chleb zmieniający życie. Knekkebrød dobrze smakuje z wytrawnymi dodatkami, jak ser, szynka, łosoś, wyśmienicie komponuje się też ze słodkimi dżemoladami. Pieczywo to jest długo świeże, przechowywane w pojemniku z przepuszczalną pokrywką.
200 ml otrębów pszennych
200 ml płatków owsianych
200 ml pestek dyni
200 ml mąki żytniej pełnoziarnistej
200 ml ziaren słonecznika
100 ml siemienia lnianego
100 ml ziaren sezamu
200 ml płatków owsianych
200 ml pestek dyni
200 ml mąki żytniej pełnoziarnistej
200 ml ziaren słonecznika
100 ml siemienia lnianego
100 ml ziaren sezamu
2 łyżeczki soli
700 ml wody
700 ml wody
Czerwcowy knekkebrød:
Bajkorada
Eksplozja smaku
Fabryka kulinarnych inspiracji
Grahamka, weka i kajzerka
Healthy Craving
Konwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Kulinarne przygody Gatity
Leśny Zakątek
Magnolia - rozmaryn
Moje domowe kucharzenie
Moje małe czarowanie
Nieład mAlutki
Nie tylko na słodko
Red and Pale
Ruskie raz!
Smakowe kubki
Smakowity chleb
Stare gary
W poszukiwaniu SlowLife
W sezonie
Zacisze kuchenne
Z miłości do słodkości
Najbardziej smakował mi ten chlebek na słodko, czyli tak jak piszesz. ;)
OdpowiedzUsuńŚliczne prostokąty Kamilko :))
Bardzo piękne chrupki!
OdpowiedzUsuńDla mnie smaczne i na słodko i wytrawnie.
Dziękuję Kamila.
Śliczne batoniki!:)
OdpowiedzUsuńNa słodko nie próbowałam,
mój faworyt to kozie masło i rzodkiewka;)
A ja nie próbowałam na słodko, bo dodałam chili i był mocno pikantny, następnym razem dodam żurawinę i spróbuję z jakimś dżemem.
OdpowiedzUsuńFajne kształty i konkretna grubość , nie jakieś tam cienizny. Pozdrawiam serdecznie
Ja też nie próbowałam na słodko, ale pewnie powtórzę ten wypiek nie raz ! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńwygląda smacznie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję Kamilka za wspólny czas. Pięknie Ci . Ja już będę go piekła często:-)
OdpowiedzUsuńMiało być pięknie Ci wyszedł ten chlebuś:-))
UsuńJaki ładny!
OdpowiedzUsuń<3 bajeczny!
OdpowiedzUsuńślicznie Ci się upiekł! dziękuję za wspólne pieczenie :) u nas to hit domowy! dzieciaki uwielbiają :)
OdpowiedzUsuńPiękny i pyszny, dziekuję za pieczenie i do następnego :-)
OdpowiedzUsuńCzęść mojego chlebka córka zabrała ze sobą by rozpropagować go wśród koleżanek, bo rzeczywiście wart tego, dziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńŚliczne kwadraciki pełne ziarenek , ja upiekę pewnie dopiero w lipcu
OdpowiedzUsuńWyjątkowo fotogeniczne te Twoje kromeczki i każde ziarnko widać jak na dłoni :) Pięknie dziękuję za wspólny chleb i czas bezcenny!
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńBardzo ładne zdjęcia bardzo ładnego chleba :) Dziękuję za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńPięknie zaprezentowany chlebek, taki równiutki. No i oczywiście pyszny. Dziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam, Ela
OdpowiedzUsuńChlebek idealny !
OdpowiedzUsuńDzięki za wspólny czas :-)
Są piękne :D Dziękuję za wspólnie spędzony czas
OdpowiedzUsuńAle pięknie wyszły! Dziękuję za wspólne pieczenie;))
OdpowiedzUsuńPomyślałam, że można dodać trochę miodu zamiast soli i będzie fajnie.
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia, super chlebek.
Do następnej Piekarni !
Pięknie Ci się upiekł! Dziękuję za kolejne spotkanie przy piekarniku!
OdpowiedzUsuń