Wspaniały bochenek chleba, który smakuje jak chleb razowy, nie ma w sobie grama mąki, za to po brzegi wypełniony jest nasionami i pestkami, płatkami owsianymi, migdałami, nasionami Chia czyli szałwii hiszpańskiej. Wszystkie składniki w chlebie sklejone są ze sobą za pomocą babki płesznik, która ceniona jest ze względu na bardzo wysoką zawartość błonnika przez co może stanowić doskonały środek na zaparcia i odchudzanie. Najwięcej w nasionach babki płesznik jest substancji śluzowych, głównie są to rozpuszczalne frakcje polisacharydów, które pod wpływem wody zwiększają swoją objętość i mają działanie wypełniające. Nasiona babki płesznik są bardzo często zalecane osobom na diecie, ponieważ dzięki swym cennym właściwościom żelującym i pęczniejącym, mogą ograniczyć apetyt i utrzymują na dłużej uczucie sytości. Ten chleb, to wypiek naprawdę niezwykły, bo bardzo zdrowy i prosty w przygotowaniu. Wystarczy tylko wymieszać składniki chleba i odstawić na jakiś czas aby nasionka pochłonęły płyny, a następnie upiec chleb. Do środka można dać wszystko to, na co ma się ochotę, ulubione ziarna, orzechy, jagody goji, płatki zbożowe, mak, czarnuszkę, sezam czy też owies. Można syrop klonowy zastąpić miodem, a klarowane masło olejem kokosowym, wystarczy tylko trzymać się podanych proporcji. Przepis na ten bogaty w białko i w błonnik chleb zmieniający życie pochodzi z bloga My New Roots. Chlebek dobrze się przechowuje jeśli jest szczelnie zapakowany, można też go mrozić, a potem zapiekać.
65 g migdałów
145 g płatków owsianych
145 g płatków owsianych
2 łyżki nasion Chia
4 łyżki babki płesznik
1 łyżeczka soli morskiej
1 łyżeczka soli morskiej
1 łyżka syropu klonowego
3 łyżki ghee
350 ml wody
3 łyżki ghee
350 ml wody
W
misce połączyć wszystkie suche składniki i dobrze wymieszać. W szklance
wymieszać syrop, stopione masło ghee oraz wodę, dodać do suchych
składników i bardzo dobrze wymieszać. Masę przełożyć do wysmarowanej
masłem keksówki,
dociskając starannie, aby masa dokładnie wypełniła wnętrze. Odstawić ją
na kilka godzin, aby błonnik
spęczniał i zagęścił ciasto. Chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do
180° C na 20 minut, po tym czasie wyjąć go z blaszki, odwrócić go na
drugą stronę, ułożyć na kratce i
dopiekać przez kolejne 40 minut. Przed krojeniem dobrze wystudzić.
piękny ten chleb ma przekrój , taki wypasiony :D
OdpowiedzUsuńKamila ,ale apetyczne te twoje foty
a ,że pyszny to wiem bo piekłam( nie mam zdjęć tylko...)
Aluś, ten chlebek jest niesamowity, teraz już wpisał się na dobre w plan wypieków :) Pozdrawiam
UsuńJakie cudo! Z wielką chęcią poczytałam o nim. Nie znam w ogóle tej babki płesznik ani tajemniczego Chia.
OdpowiedzUsuńGdzie to można nabyć?
Uściski:*
Madzia , ja to pierwsze kupiłam w sklepie zielarskim ,a te nasiona w internecie ,ale Ada chyba mi mówiła ,ze są tez w sklepach z tzw zdrowa żywnością stacjonarnych
UsuńU Pincake jest inna wersja chyba bez tych egzotycznych dodatków
Majanko, faktycznie babka kupiona w sklepie zielarskim, bez problemów. A Chia kupiłam w sklepie internetowym, bez tego też może być :) Pozdrawiam
UsuńAle jest napakowany ;) tyle szczescia w jednym bochenku? Ten chleb to cos dla mnie ;D
OdpowiedzUsuńMiłego dnia :)
Sara, polecam będziesz zadowolona :) Pozdrawiam
Usuńmmmm.... aż ślinka cieknie. Obłędny :)
OdpowiedzUsuńKulinarny świat, spróbuj nie pożałujesz. Pozdrawiam
Usuńcudowny !
OdpowiedzUsuńTo coś dla mnie obecnie nie jem w ogóle chleba bo mąka
pszenice całkowicie odstawiłam więc Twój chlebek jest dla mnie i mojego mężczyzny wybawieniem ! ;)
Monika, tym bardziej polecam. Pozdrawiam
UsuńPost powiedziałabym edukacyjny, nie słyszałam wcześniej ani o babce płesznik, ani o nasionach chia... Zaintrygowałaś mnie :)
OdpowiedzUsuńOlka, bardzo mnie to cieszy :) Pozdrawiam
Usuńobłędny! zakochałam się:D
OdpowiedzUsuńAntenka, polecam w takim razie :) Pozdrawiam
UsuńPiękny!
OdpowiedzUsuńTeż się do niego przymierzam:)
Z babka płesznik już od dawna się lubimy;)
Magda, z innymi specyfikami dawno się znam, przyznam, że o babce nie wiedziałam :) Pozdrawiam
Usuńcudny, zjadłabym kromeczkę od razu, teraz
OdpowiedzUsuńJustyna, polecam :)
UsuńWidziałam już ten chleb:-) Istne cudo:-) Poczęstuj kromeczką;-)! Pozdrowienia weekendowe:-)
OdpowiedzUsuńMarzena, częstuj się :)
UsuńPiękny Ci wyszedł! Ja też upiekłam, jest przepyszny. Zapraszam do zobaczenia mojego http://daktylewczekoladzie.blogspot.com/2013/04/chleb-zmieniajacy-zycie_26.html
OdpowiedzUsuńDaktyle w czekoladzie, pięknie Ci się upiekł. Pozdrawiam
Usuńależ ten chleb zrobił się popularny - i dobrze, trzeba propagować zdrowe rzeczy:) ja już drugi raz go piekłam ;)
OdpowiedzUsuńSzybkie gotowanie, ja też upiekę :) Pozdrawiam
Usuńślinka nam leci...NIESAMOWITY i ZDROWY!!!
OdpowiedzUsuńTakie lubimy, oj lubimy :D :D
Pozdrawiamy cieplutko Kamila!!!
Tapenda
Ela, polubicie na pewno :) Pozdrawiam
UsuńKamilo, niesamowity ten chleb. I nasiona chia (już ich szukam).
OdpowiedzUsuńMuszę go zrobić. Koniecznie!!
Magda, oj koniecznie! Pozdrawiam
Usuńna pewno bardzo bym lubiła taki chlebek... uwielbiam ziarna :)
OdpowiedzUsuńBetter Choice, polecam bardzo, pozdrawiam
Usuńfaktycznie niesamowity ten chlebek!!!
OdpowiedzUsuńGosiu, polecam, na pewno Wam posmakuje :) Pozdrawiam
UsuńAnna, jest bardzo smaczny, polecam :)
OdpowiedzUsuńKamilo, wspanialy! Tez sie do niego przymierzam :) Pieklam kilka lat temu podobny, z dunskiego przepisu (tez taki bez maki), ale mial zdecydowanie mniejdobroci wewnatrz ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Niesamowity... :)
OdpowiedzUsuń