codzienność

piątek, 26 kwietnia 2013

chleb zmieniający życie


Wspaniały bochenek chleba, który smakuje jak chleb razowy, nie ma w sobie grama mąki, za to po brzegi wypełniony jest nasionami i pestkami, płatkami owsianymi, migdałami, nasionami Chia czyli szałwii hiszpańskiej. Wszystkie składniki w chlebie sklejone są ze sobą za pomocą babki płesznik, która ceniona jest ze względu na bardzo wysoką zawartość błonnika przez co może stanowić doskonały środek na zaparcia i odchudzanie. Najwięcej w nasionach babki płesznik jest substancji śluzowych, głównie są to rozpuszczalne frakcje polisacharydów, które pod wpływem wody zwiększają swoją objętość i mają działanie wypełniające. Nasiona babki płesznik są bardzo często zalecane osobom na diecie, ponieważ dzięki swym cennym właściwościom żelującym i pęczniejącym, mogą ograniczyć apetyt i utrzymują na dłużej uczucie sytości. Ten chleb, to wypiek naprawdę niezwykły, bo bardzo zdrowy i prosty w przygotowaniu. Wystarczy tylko wymieszać składniki chleba i odstawić na jakiś czas aby nasionka pochłonęły płyny, a następnie upiec chleb. Do środka można dać wszystko to, na co ma się ochotę, ulubione ziarna, orzechy, jagody goji, płatki zbożowe, mak, czarnuszkę, sezam czy też owies. Można syrop klonowy zastąpić miodem, a klarowane masło olejem kokosowym, wystarczy tylko trzymać się podanych proporcji. Przepis na ten bogaty w białko i w błonnik chleb zmieniający życie pochodzi z bloga My New Roots. Chlebek dobrze się przechowuje jeśli jest szczelnie zapakowany, można też go mrozić, a potem zapiekać.


135 g nasion słonecznika
90 g nasion lnu 
65 g migdałów
145 g płatków owsianych 
2 łyżki nasion Chia 
4 łyżki babki płesznik
1 łyżeczka soli morskiej 
1 łyżka syropu klonowego
3 łyżki ghee
350 ml wody


W misce połączyć wszystkie suche składniki i dobrze wymieszać. W szklance wymieszać syrop, stopione masło ghee oraz wodę, dodać do suchych składników i bardzo dobrze wymieszać. Masę przełożyć do wysmarowanej masłem keksówki, dociskając starannie, aby masa dokładnie wypełniła wnętrze. Odstawić ją na kilka godzin, aby błonnik spęczniał i zagęścił ciasto. Chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na 20 minut, po tym czasie wyjąć go z blaszki, odwrócić go na drugą stronę, ułożyć na kratce i dopiekać przez kolejne 40 minut. Przed krojeniem dobrze wystudzić.

36 komentarzy:

  1. piękny ten chleb ma przekrój , taki wypasiony :D
    Kamila ,ale apetyczne te twoje foty
    a ,że pyszny to wiem bo piekłam( nie mam zdjęć tylko...)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aluś, ten chlebek jest niesamowity, teraz już wpisał się na dobre w plan wypieków :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. Jakie cudo! Z wielką chęcią poczytałam o nim. Nie znam w ogóle tej babki płesznik ani tajemniczego Chia.
    Gdzie to można nabyć?
    Uściski:*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madzia , ja to pierwsze kupiłam w sklepie zielarskim ,a te nasiona w internecie ,ale Ada chyba mi mówiła ,ze są tez w sklepach z tzw zdrowa żywnością stacjonarnych
      U Pincake jest inna wersja chyba bez tych egzotycznych dodatków

      Usuń
    2. Majanko, faktycznie babka kupiona w sklepie zielarskim, bez problemów. A Chia kupiłam w sklepie internetowym, bez tego też może być :) Pozdrawiam

      Usuń
  3. Ale jest napakowany ;) tyle szczescia w jednym bochenku? Ten chleb to cos dla mnie ;D

    Miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sara, polecam będziesz zadowolona :) Pozdrawiam

      Usuń
  4. mmmm.... aż ślinka cieknie. Obłędny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kulinarny świat, spróbuj nie pożałujesz. Pozdrawiam

      Usuń
  5. cudowny !

    To coś dla mnie obecnie nie jem w ogóle chleba bo mąka
    pszenice całkowicie odstawiłam więc Twój chlebek jest dla mnie i mojego mężczyzny wybawieniem ! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Monika, tym bardziej polecam. Pozdrawiam

      Usuń
  6. Post powiedziałabym edukacyjny, nie słyszałam wcześniej ani o babce płesznik, ani o nasionach chia... Zaintrygowałaś mnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olka, bardzo mnie to cieszy :) Pozdrawiam

      Usuń
  7. obłędny! zakochałam się:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Antenka, polecam w takim razie :) Pozdrawiam

      Usuń
  8. Piękny!
    Też się do niego przymierzam:)
    Z babka płesznik już od dawna się lubimy;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda, z innymi specyfikami dawno się znam, przyznam, że o babce nie wiedziałam :) Pozdrawiam

      Usuń
  9. cudny, zjadłabym kromeczkę od razu, teraz

    OdpowiedzUsuń
  10. Widziałam już ten chleb:-) Istne cudo:-) Poczęstuj kromeczką;-)! Pozdrowienia weekendowe:-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Piękny Ci wyszedł! Ja też upiekłam, jest przepyszny. Zapraszam do zobaczenia mojego http://daktylewczekoladzie.blogspot.com/2013/04/chleb-zmieniajacy-zycie_26.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Daktyle w czekoladzie, pięknie Ci się upiekł. Pozdrawiam

      Usuń
  12. ależ ten chleb zrobił się popularny - i dobrze, trzeba propagować zdrowe rzeczy:) ja już drugi raz go piekłam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szybkie gotowanie, ja też upiekę :) Pozdrawiam

      Usuń
  13. ślinka nam leci...NIESAMOWITY i ZDROWY!!!
    Takie lubimy, oj lubimy :D :D
    Pozdrawiamy cieplutko Kamila!!!
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  14. Kamilo, niesamowity ten chleb. I nasiona chia (już ich szukam).
    Muszę go zrobić. Koniecznie!!

    OdpowiedzUsuń
  15. na pewno bardzo bym lubiła taki chlebek... uwielbiam ziarna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Better Choice, polecam bardzo, pozdrawiam

      Usuń
  16. faktycznie niesamowity ten chlebek!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, polecam, na pewno Wam posmakuje :) Pozdrawiam

      Usuń
  17. Anna, jest bardzo smaczny, polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Kamilo, wspanialy! Tez sie do niego przymierzam :) Pieklam kilka lat temu podobny, z dunskiego przepisu (tez taki bez maki), ale mial zdecydowanie mniejdobroci wewnatrz ;)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect