Pyszna i bardzo wilgotna babka z dodatkiem likieru czekoladowego. Babka jest bardzo szybka do przygotowania, wystarczy tylko dobrze zmiksować składniki. Likier czekoladowy doskonale zharmonizował smak babki. Babka z likierem czekoladowym ma wyjątkowy smak i trudno się jej oprzeć, jest idealna na Światowy Dzień Czekolady.
1 3/4 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
1 szklanka likieru czekoladowego
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
1 szklanka likieru czekoladowego
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Jajka utrzeć z cukrem i szczypta soli na puszystą masę, dodać olej, likier i całość zmiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i połączyć z masą jajeczną i zmiksować do połączenia się składników. Masę przelać do foremki z kominem wysmarowanej masłem. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 50 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy.
Kamila,
OdpowiedzUsuńprzecudna!
I pokazujesz ją o tej porze!
Ech,niedobra...
Kamila , twoja babka śmieje się do mnie :D Uwielbiam fajne babki :D
OdpowiedzUsuńWyglada wspaniale! No i ten likier! Ze o pieknych, rustykalnych deskach juz nie wspomne... :))
OdpowiedzUsuńFascynuje mnie, że likier czekoladowy nie ma koloru czekolady.
OdpowiedzUsuńFantastyczne zdjęcia, chętnie bym Ci podebrała ten nóż ;)
OdpowiedzUsuńbiorę ją w ciemno:) kocham wilgotne babeczki!
OdpowiedzUsuńKamilo, to ja poproszę o kawałeczek babki i likierku:-))
OdpowiedzUsuńSuper forma :) Babka wygląda rewelacyjnie !
OdpowiedzUsuńBabka z pewnością świetna, ale mnie o ten kieliszek z trunkiem tylko chodzi :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
wygląda fantastycznie!
OdpowiedzUsuńOj, jak ja lubię babki. A babki na alkoholu lubię podwójnie :) Fajny przepis.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Kamila, rozumiem, że to likierek własnej produkcji, tak? Taka babka to niezła reklama:))) Już się nie mogę doczekać tej degustacji:)
OdpowiedzUsuńGosiu, niema jak dobra reklama hihihihi
UsuńZ pewnością smakowała wyjątkowo :)
OdpowiedzUsuńluubię ten pierwszy babkowy obrazek!:-)
OdpowiedzUsuńCiasta z likierem nają taki fajny posmak. piękne zdjęcia.
OdpowiedzUsuńMarta@Co Dziś Zjem Na Śniadanie?
już sama nie wiem czy baba czy zdjęcia ładniejsze :)
OdpowiedzUsuńKamilko, babka wygląda fantastycznie:), a jakie zdjęcia....!!!!
OdpowiedzUsuń