piątek, 12 kwietnia 2013

babka z likierem czekoladowym


Pyszna i bardzo wilgotna babka z dodatkiem likieru czekoladowego. Babka jest bardzo szybka do przygotowania, wystarczy tylko dobrze zmiksować składniki. Likier czekoladowy doskonale zharmonizował smak babki. Babka z likierem czekoladowym ma wyjątkowy smak i trudno się jej oprzeć, jest idealna na Światowy Dzień Czekolady


1 3/4 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
1 szklanka likieru czekoladowego
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

 
Jajka utrzeć z cukrem i szczypta soli na puszystą masę, dodać olej, likier i całość zmiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i połączyć z masą jajeczną i zmiksować do połączenia się składników. Masę przelać do foremki z kominem wysmarowanej masłem. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 50 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy.

18 komentarzy:

  1. Kamila,
    przecudna!
    I pokazujesz ją o tej porze!
    Ech,niedobra...

    OdpowiedzUsuń
  2. Kamila , twoja babka śmieje się do mnie :D Uwielbiam fajne babki :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglada wspaniale! No i ten likier! Ze o pieknych, rustykalnych deskach juz nie wspomne... :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Fascynuje mnie, że likier czekoladowy nie ma koloru czekolady.

    OdpowiedzUsuń
  5. Fantastyczne zdjęcia, chętnie bym Ci podebrała ten nóż ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. biorę ją w ciemno:) kocham wilgotne babeczki!

    OdpowiedzUsuń
  7. Kamilo, to ja poproszę o kawałeczek babki i likierku:-))

    OdpowiedzUsuń
  8. Super forma :) Babka wygląda rewelacyjnie !

    OdpowiedzUsuń
  9. Babka z pewnością świetna, ale mnie o ten kieliszek z trunkiem tylko chodzi :D


    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  10. wygląda fantastycznie!

    OdpowiedzUsuń
  11. Oj, jak ja lubię babki. A babki na alkoholu lubię podwójnie :) Fajny przepis.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  12. Kamila, rozumiem, że to likierek własnej produkcji, tak? Taka babka to niezła reklama:))) Już się nie mogę doczekać tej degustacji:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, niema jak dobra reklama hihihihi

      Usuń
  13. Z pewnością smakowała wyjątkowo :)

    OdpowiedzUsuń
  14. luubię ten pierwszy babkowy obrazek!:-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ciasta z likierem nają taki fajny posmak. piękne zdjęcia.
    Marta@Co Dziś Zjem Na Śniadanie?

    OdpowiedzUsuń
  16. już sama nie wiem czy baba czy zdjęcia ładniejsze :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Kamilko, babka wygląda fantastycznie:), a jakie zdjęcia....!!!!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect