poniedziałek, 22 kwietnia 2013

ciasto kokosowe za malinami


Pyszne kruche, mocno kokosowe ciasto z bezą i dodatkiem dżemu malinowego, idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek do kawy. Ciasto kokosowe za malinami upieczone według przepisu Donny Hay.


220 g cukru
80 g wiórek kokosowych
300 g mąki pszennej
200 g masła

Z mąki, stopionego masła, wiórków kokosowych i cukru zagnieść ciasto. Ciasto wyłożyć starannie w mniejszej foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na 25 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć z piekarnika i lekko ostudzić. 

300 g wiórek kokosowych
4 białka
110 g cukru 

Białka lekko ubić i wymieszać z cukrem i wiórkami kokosowymi. Dżem rozsmarować na podpieczonym spodzie, na tym rozsmarować białka z kokosem. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 160° C na około 30 minut, aż wierzch się ładnie zrumieni. Ciasto ostudzić przed krojeniem.

12 komentarzy:

  1. Kokosowe z malinami! Rozkosz :))

    OdpowiedzUsuń
  2. ale to musi być pychotka , maliny , taka pianka :)))
    Kamilka kusisz wiesz?

    OdpowiedzUsuń
  3. jak z malinami to biorę w ciemno!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetna ta kokosowa chmurka:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kokos i maliny to połączenie idealne!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Chyba kiedyś robiłam to ciasto. Pyszne było.I u Ciebie pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kokos to moja słabość. Jeszcze w połączeniu z malinami...;-) Wygląda przesmacznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kokos + malinki = lubię to!

    OdpowiedzUsuń
  9. wygląda bardzo kusząco!:))) pozdrowionka!:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Donna Hay daje radę, a ty pięknie wykonałaś przepis.
    Marta@Co Dziś Zjem Na Śniadanie?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect