Płacze chrzan na salaterce,
Aż się wszystkim kraje serce.
"Panie chrzanie,
Niech pan przestanie!"
(...) A chrzan na to: "Wolne żarty,
Płaczę tak, bo jestem tarty,
Lecz mi nie żal tego stanu,
A łzy wasze są do chrzanu!"
Jan Brzechwa
Chrzan
Korzeń chrzanu jest
naturalnym źródłem witamin, kwasu foliowego i flawonoidów, przejawia działanie grzybobójcze, bakteriobójcze i wykrztuśne. Chrzan zgodnie z tradycyjną symboliką wielkanocnych potraw, symbolizuje krzepę i siłę fizyczną. Chrzan warto wykorzystać by ugotować pyszną i bardzo łatwą w przygotowaniu zupę. Wystarczy ugotować na wywarze z warzyw białą kiełbasę z dodatkiem różnych pieczonych mięs i wędzonek, a na samym końcu dodać tarty chrzan, który nadaje zupie intensywnego i wyrazistego smaku. Wielkanocna staropolska zupa chrzanowa ugotowana z przepisu Hanny Szymanderskiej.
500 g białej kiełbasy
200 g wędzonki
100 g pieczonych mięs
1 cebula
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 liść laurowy
1 liść laurowy
5 ziaren ziela angielskiego
5 ziaren pieprzu
1500 ml wywaru z warzyw
150 g chrzanu
1500 ml wywaru z warzyw
150 g chrzanu
sok z cytryny
2 żółtka
2 żółtka
1 szklanka śmietany
sól
4 jajka na twardo
Do garnka włożyć białą kiełbasę, wędzonkę, ziele, pieprz, liść laurowy, obraną cebulę i ząbki czosnku, zalać wywarem i doprowadzić do wrzenia, po czym gotować na niewielkim ogniu około 20 minut, przecedzić przez sito. W garnku dokładnie rozkłócić śmietanę z żółtkami, powoli wlewać, stale mieszając gorący przecedzony wywar, mocno podgrzać, dodać starty chrzan skropiony sokiem z cytryny, dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą. Pokroić drobno pieczyste, ugotowaną białą kiełbasę i wędzonkę, włożyć do zupy. Zupę lekko podgrzać i podawać z ćwiartkami jajek na twardo.
Świetna zupa! Sycąca, pyszna, świąteczna.:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Wspaniałe zupa :) lubię takie!
OdpowiedzUsuńMiłego dnia
Z chrzanem uwielbiam, do żurku też dodaję zawsze chrzan:-)
OdpowiedzUsuńA ja właśnie żurek z chrzanem zjadłam:)
OdpowiedzUsuńLubię wszystko co z chrzanem!
OdpowiedzUsuńTarłaś go? ;) Ja bym się chyba nie odważyła ;))
Alucha, wspomaganie malakserem :))))
Usuńja w tym roku nawet do świątecznego żurku dodałam gratisową łyżeczkę chrzanu, więc taka zupka to dla mnie świetna propozycja:)
OdpowiedzUsuńpyszna zupka, oj pyszna!
OdpowiedzUsuńmoja ulubiona! robię ją bardzo często, niemal jak pomidorówkę :)
OdpowiedzUsuń