Mazurek na kruchym i delikatnym spodzie z maślanym kremem chałwowym, z dodatkiem pistacji i czekolady. Mazurek chałwowy z pistacjami jest przepyszny i znakomicie smakuje podczas świątecznego spotkania w gronie najbliższych.
130 g masła
1 żółtko
50 g cukru pudru
2 łyżki śmietany
skórka z 1 cytryny
Mąkę posiekać z masłem, dodać
cukier, żółtko, śmietanę, skórkę startą z cytryny i szybko zagnieść ciasto. Ciasto
zawinąć w folię spożywczą i zostawić na 30 minut w chłodnym miejscu.
Ciasto wywałkować na grubość kilku minimetrów, w dowolnym kształcie i
ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, ponakłuwać widelcem.
Wstawić ciasto do nagrzanego do 180° C piekarnika i piec około 20 minut, aż nabierze złotego koloru. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić.
300 g chałwy orzechowej
200 g masła
200 g masła
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka spirytusu
100 g niesolonych pistacji
100 g czekolady
Masło
zmiksować mikserem do białości i stopniowo dodawać pokruszoną chałwę,
ciągle miksować aż otrzymamy jednolitą masę, dodać połowę posiekanych pistacji, sok z cytryny, alkohol i dobrze wymieszać. Krem rozsmarować na kruchym spodzie, posypać posiekanymi pistacjami i polać roztopioną czekoladą. Przechowywać w chłodnym miejscu.
o matusiu jaki elegancki , jaki czadowy , taki to już musi urywać wiadomo co
OdpowiedzUsuńKamilko cudo*
Chałwa,pistacje i czekolada...
OdpowiedzUsuńMazurek na bogato!
I baran z rozkoszą się na nim rozsiadł.
Ależ deluxe:-)
OdpowiedzUsuńPrzepiękny Kamilko!
OdpowiedzUsuńI do tego cudownie zielony :)
Tyle pyszności w jednym cieście, mniami!
OdpowiedzUsuńCudnie wygląda, trochę jak mech w tajemniczym lesie :)
OdpowiedzUsuń