codzienność

czwartek, 18 kwietnia 2013

dorsz z cytrynowym ryżem


Ryby są zdrowe a odpowiednio przyprawione i podane są ucztą dla podniebienia. Dorsz z cytrynowym ryżem to lekki i bardzo pożywny posiłek. Rybę wystarczy zapiekać z dodatkiem masła, czosnku i cytryny, a do tego podać pyszny ryż o cytrynowym posmaku. Wszystko to podać w towarzystwie surówki z selera konserwowego z dodatkiem rodzynek. Dorsz z cytrynowym ryżem to pyszny posiłek o niewielkim nakładzie pracy.


4 filety dorsza
2 cytryny
50 g masła
2 ząbki czosnku
sól
pieprz cytrynowy

W naczyniu do zapiekania ułożyć umyte i osuszone kawałki ryby, doprawione solą i cytrynowym pieprzem, na nich ułożyć kawałki masła, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz plasterki cytryny. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 35 minut. 

100 g dzikiego ryżu
100 g białego ryżu
1 łyżka miodu
skórka z 1/2 cytryny
sok z cytryny
sól 

Do garnka z gotująca się wodą włożyć dziki ryż i gotować aż zmięknie. Następnie dodać biały ryż i gotować według czasu podanego na opakowaniu. Odcedzony ryż doprawić do smaku solą, miodem, sokiem z cytryny i dobrze wymieszać całość. 


300 g selera marynowanego
50 g rodzynek
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka miodu
2 łyżki jogurtu naturalnego

Seler odsączyć z zalewy i włożyć do miski, dodać sparzone rodzynki. Do surówki dodać jogurt, miód, sok z cytryny i całość dobrze wymieszać.   

27 komentarzy:

  1. Zainspirowałaś mnie co do dzisiejszego obiadu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kamila, ryż jest genialny. A w całości danie prezentuje się bardzo apetycznie. Wczoraj jadłam właśnie zapiekanego dorsza;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzena, ciekawi mnie jak dorsza zapiekasz? Pozdrawiam

      Usuń
  3. Ale ładnie go podałaś, mam ochotę wypróbować ten ryż :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kuchenny bałagan, polecam taki ryż to smaczny dodatek :) Pozdrawiam

      Usuń
  4. Dziękuję Ci za ten przepis. Niedawno byliśmy w knajpie z Małżonem i nasz największy entuzjazm wcale nie wzbudziła pyszna, rozpływająca się w ustach jagnięcina, ani aromatyczny kurczak, tylko właśnie cytrynowy ryż. To był przebój obiadu i teraz wiem jak go powtórzyć u siebie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olka, proszę bardzo, mam nadzieję, że moja wersja Wam posmakuje :) Pozdrawiam

      Usuń
  5. Cudowne jest to danie, każdy składnik co do jednego !!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie rybki :)
    pieknie podana :)

    Buziaki :*
    http://www.pieczarkamysia.pl/

    OdpowiedzUsuń
  7. ale to smacznie wygląda!:) i jakie zdrowe jedzonko!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pestka, lekko i smacznie, to jest to :) Pozdrawiam

      Usuń
  8. Pycha, pycha, pycha!
    Ja do cytrynowego ryżu dodaję często szpinak;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda, muszę spróbować i ja tego połączenia! Pozdrawiam

      Usuń
  9. Wiesz, że to dla mnie obiad z rodzaju tych idealnych? :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alucha, bardzo mnie to cieszy :) Pozdrawiam

      Usuń
  10. a u nas też dzisiaj była rybka, ale widzę, że nie taka pyszna jak to twoja, bo my sobie kupiliśmy "gotowca" :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, zdarza się, że czasem i z tego trzeba skorzystać :) Pozdrawiam

      Usuń
  11. Cudowny, smaczny obiadek. Bardzo lubię ryby :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana, my też a ciągle tak mało ich jemy :) Pozdrawiam

      Usuń
  12. Ryby mogę jeść codziennie i racja, dobrze przyprawione są niezastąpione. Cieszę się, że zbliża się lato i czas grillowania, u mnie zawsze króluje rybka.
    Marta@Co Dziś Zjem Na Śniadanie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marta, ja też już nie mogę doczekać się grillowanych rybek i warzywek. Pozdrawiam

      Usuń
  13. Dorsz dla mnie to ulubiona rybka. NAjprostszy przepis jest czasem najlepszy - w tym wypadku najzwyczajniej z cytryna. Zrobilam rybne zakupy, online dostepny przep[is i gotowe danie obiadowe :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect