Ryby są zdrowe a odpowiednio przyprawione i podane są ucztą dla podniebienia. Dorsz z cytrynowym ryżem to lekki i bardzo pożywny posiłek. Rybę wystarczy zapiekać z dodatkiem masła, czosnku i cytryny, a do tego podać pyszny ryż o cytrynowym posmaku. Wszystko to podać w towarzystwie surówki z selera konserwowego z dodatkiem rodzynek. Dorsz z cytrynowym ryżem to pyszny posiłek o niewielkim nakładzie pracy.
2 cytryny
50 g masła
2 ząbki czosnku
sól
pieprz cytrynowy
W naczyniu do zapiekania ułożyć umyte i osuszone kawałki ryby, doprawione solą i cytrynowym pieprzem, na nich ułożyć kawałki masła, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz plasterki cytryny. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 35 minut.
100 g dzikiego ryżu
100 g białego ryżu
1 łyżka miodu
skórka z 1/2 cytryny
sok z cytryny
sól
Do garnka z gotująca się wodą włożyć dziki ryż i gotować aż zmięknie. Następnie dodać biały ryż i gotować według czasu podanego na opakowaniu. Odcedzony ryż doprawić do smaku solą, miodem, sokiem z cytryny i dobrze wymieszać całość.
50 g rodzynek
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka miodu
2 łyżki jogurtu naturalnego
Seler odsączyć z zalewy i włożyć do miski, dodać sparzone
rodzynki. Do surówki dodać jogurt, miód, sok z cytryny i całość dobrze wymieszać.
Zainspirowałaś mnie co do dzisiejszego obiadu :)
OdpowiedzUsuńAnka, i smakowało? Pozdrawiam
UsuńKamila, ryż jest genialny. A w całości danie prezentuje się bardzo apetycznie. Wczoraj jadłam właśnie zapiekanego dorsza;-)
OdpowiedzUsuńMarzena, ciekawi mnie jak dorsza zapiekasz? Pozdrawiam
UsuńAle ładnie go podałaś, mam ochotę wypróbować ten ryż :)
OdpowiedzUsuńKuchenny bałagan, polecam taki ryż to smaczny dodatek :) Pozdrawiam
UsuńDziękuję Ci za ten przepis. Niedawno byliśmy w knajpie z Małżonem i nasz największy entuzjazm wcale nie wzbudziła pyszna, rozpływająca się w ustach jagnięcina, ani aromatyczny kurczak, tylko właśnie cytrynowy ryż. To był przebój obiadu i teraz wiem jak go powtórzyć u siebie :)
OdpowiedzUsuńOlka, proszę bardzo, mam nadzieję, że moja wersja Wam posmakuje :) Pozdrawiam
Usuńcudo!
OdpowiedzUsuńpycha:)
Antenko, dziękuję, pozdrawiam
UsuńCudowne jest to danie, każdy składnik co do jednego !!!
OdpowiedzUsuńMałgosiu, dziękuję, pozdrawiam
UsuńUwielbiam takie rybki :)
OdpowiedzUsuńpieknie podana :)
Buziaki :*
http://www.pieczarkamysia.pl/
Mysiu, dziękuję, miło mi. Ściskam!
Usuńale to smacznie wygląda!:) i jakie zdrowe jedzonko!
OdpowiedzUsuńPestka, lekko i smacznie, to jest to :) Pozdrawiam
UsuńPycha, pycha, pycha!
OdpowiedzUsuńJa do cytrynowego ryżu dodaję często szpinak;)
Magda, muszę spróbować i ja tego połączenia! Pozdrawiam
UsuńWiesz, że to dla mnie obiad z rodzaju tych idealnych? :)))
OdpowiedzUsuńAlucha, bardzo mnie to cieszy :) Pozdrawiam
Usuńa u nas też dzisiaj była rybka, ale widzę, że nie taka pyszna jak to twoja, bo my sobie kupiliśmy "gotowca" :P
OdpowiedzUsuńGosiu, zdarza się, że czasem i z tego trzeba skorzystać :) Pozdrawiam
UsuńCudowny, smaczny obiadek. Bardzo lubię ryby :)
OdpowiedzUsuńMajana, my też a ciągle tak mało ich jemy :) Pozdrawiam
UsuńRyby mogę jeść codziennie i racja, dobrze przyprawione są niezastąpione. Cieszę się, że zbliża się lato i czas grillowania, u mnie zawsze króluje rybka.
OdpowiedzUsuńMarta@Co Dziś Zjem Na Śniadanie?
Marta, ja też już nie mogę doczekać się grillowanych rybek i warzywek. Pozdrawiam
UsuńDorsz dla mnie to ulubiona rybka. NAjprostszy przepis jest czasem najlepszy - w tym wypadku najzwyczajniej z cytryna. Zrobilam rybne zakupy, online dostepny przep[is i gotowe danie obiadowe :)
OdpowiedzUsuń