Kostka kokosowo - jagodowa, to połączenie biszkoptowego kakaowego spodu z kokosową panna cottą i jagodami zatopionymi w galaretce. To delikatne i bardzo lekkie ciasto jest idealna na letnie ciepłe dni, to prawdziwy smak lata.
4 jajka
75 g cukru
50 g mąki pszennej
20 g mąki ziemniaczanej
15 g czarnego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól
Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i dalej ubijając, aż cukier się całkowicie rozpuści. Następnie dodać żółtka i nadal ubijać. Dodać przesiane mąki, kakao i proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć do mniejszej formy w której dno zostało wyłożone papierem do pieczenia. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C, na około 35 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. W formie wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć biszkoptowy blat.
800 ml mleka kokosowego
120 g cukru
4 łyżeczki żelatyny
100 g wiórków kokosowych
Do garnuszka wlać mleko kokosowe, dodać cukier, całość delikatnie podgrzewać, mieszając od czasu, aż cukier się rozpuści, zagotować. Miksturę zdjąć z palnika, dodać żelatynę, dobrze wszystko wymieszać, aż żelatyna się rozpuści. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać, masę odstawić do lekkiego stężenia a następnie wyłożyć równomiernie na biszkoptowym spodzie. Całość schłodzić w lodówce.
500 g jagód
3 galaretki jagodowe
750 ml wody
20 g wiórków kokosowych
Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu, w podanej ilości wody, wystudzić. Na kokosowej masie rozprowadzić 1/3 ilości wystudzonej galaretki, schłodzić. Na galaretce ułożyć jagody, zalać pozostałą galaretką i całość schłodzić w lodówce. Ciasto podawać posypane wiórkami kokosowymi.
Twoje kostki z owocami doprowadzą mnie na skraj rozpaczy!
OdpowiedzUsuńBardzo ich pożądam...
Ciasta letnie u Ciebie Kamilo to taki pierwszy sort,że nie mogę się napatrzeć, mniam
OdpowiedzUsuń