Drożdżowe bułeczki, są mięciutkie i puszyste, nadziane jagodami i obsypane kruszonką, są szybkie do przygotowania. Drożdżowe bułeczki z jagodami i kruszonką, są przepyszne i idealne, by je zapakować do piknikowego kosza lub podać do popołudniowej niedzielnej kawci.
600 g mąki pszennej
150 g masła
60 g kwaśnej śmietany
9 g suchych drożdży
4 żółtka
250 ml mleka
100 g cukru
1 łyżka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
skórka z 1/2 cytryny
Do miski wlać ciepłe mleko, dodać drożdże oraz cukier i wymieszać. Do składników dodać sól, śmietanę, żółtka, mąkę, rozpuszczone masło, ekstrakt waniliowy, skórkę startą z cytryny i wyrobić ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto pozostawić w misce, przykryć ściereczką kuchenną, pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 60 minut. Po tym czasie ciasto wyłożyć na posypaną mąką blat, podzielić na 12 części i z każdej uformować okrągłe bułeczki, ułożyć na blachach wyłożonych papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie. Bułeczki przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić w cieple na 30 minut, do podwojenia objętości.
250 g jagód
1 jajko
Gdy bułeczki podwoją objętość, dnem szklanki obsypanym mąką zrobić w każdej wgłębienie, przyciskając szklankę mocno, prawie do samej blachy, ciasto powinno być cienkie w tym miejscu. W każde wgłębienie nałożyć jagód, a brzeg bułeczek posmarować rozbełtanym jajkiem.
100 g mąki pszennej
50 g masła
40 g cukru
10 g cukru z wanilią
cukier puder
Mąkę, cukry oraz masło umieścić w misce i rozcierając palcami uformować kruszonkę. Drożdżówki posypać kruszonką, włożyć blachę do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec około 25 minut, aż się zrumienią. Bułeczki podawać posypane cukrem pudrem.
Najlepsze letnie słodkości, cudo nie buły
OdpowiedzUsuńJagodowe niebo!
OdpowiedzUsuńKocham i będę piekła. U mnie obowiązkowy temat w sezonie.