Żeberka z nudlami
To danie ma pewnie niemieckie pochodzenie, ponieważ w Niemczech zwana jest potrawa o nazwie strudli, jednak zamiast ziemniaków używa się do niej kiszonej kapusty.
Nudli gotowała dla nas prababcia, która, jak podejrzewamy,
znała ją z czasów spędzonych w Besarabii.
Danie jest bardzo sycące, a ponadto nie ma przyjemniejszych klusków niż te,
które wchodzą w jego skład.
Olia Hercules
Mamuszka
1000 g żeberek wieprzowych
500 g ziemniaków
2 łyżki oleju
1 cebula
50 ml soku jabłkowego
750 ml wody
1 liść laurowy
sól
pieprz
majeranek
słodka papryka w proszku
W dużym żeliwnym garnku na rozgrzanym oleju zrumienić partiami żeberka pokrojone na części, posypane solą, pieprzem, majerankiem i papryką. Wyjąć żeberka i na pozostawionym tłuszczu zrumienić ziemniaki pokrojone na ćwiartki. Dodać cebulę pokrojoną w piórka i wszystko razem chwilę smażyć. Wlać sok i zeskrobać z dna pozostałości. Do garnka dodać żeberka, wlać wodę, dodać liść laurowy, doprawić solą i pieprzem i całość dusić na małym ogniu około 120 minut, aż mięso zacznie odchodzić od kości.
250 g kefiru
1/2 łyżki oleju
1/2 łyżki białego octu winnego
1/2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki soli
350 g mąki pszennej
1 łyżeczka sody
W misce wymieszać kefir z olejem, octem, cukrem i solą. Do składników dodać przesianą mąkę z sodą i wyrobić ciasto, aż będzie miękkie. Ciasto podzielić na części i na blacie posypanym mąką każdą z części rozwałkować na placek grubości 2 minimetrów. Placek zwinąć w wałeczek i pokroić go na kawałki o długości 5 centymetrów. Z pozostałych placków przygotować podobne wałeczki. Sprawdzić ile jest sosu w żeberkach, nie powinno go być zbyt wiele, gdyż kluski mają się gotować na parze i nie mogą być zbytnio zanurzone w sosie. Zwiększyć ogień pod garnkiem, tak by sos mocno zawrzał i szybko, ale bardzo delikatnie włożyć kluski do garnka i przykryć pokrywką. Całość gotować na dużym ogniu przez 15 minut, po czym zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 30 minut.
koniecznie muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńLena, koniecznie :) Pozdrawiam
UsuńTeż uwielbiam tę książkę. Mam z niej smaka na królika w czosnku. Twoje wykonanie - mistrzowskie!👑
OdpowiedzUsuńMonika, ja chyba przerobię wszystkie przepisy bo mnie zachwycają, gorzej z biodrami :)
UsuńBuziaki!
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawy i oryginalny przepis ;) chętnie wypróbuję.Zapraszam na ''Karkówkę zapiekaną z pieczarkami i sosem pomidorowym''Pozdrawiam
http://gotujenacodzien.blogspot.com/2017/04/karkowka-zapiekana-z-pieczarkami-i.html
Już wiem komu to zrobię. Będzie zachwycony😁
OdpowiedzUsuń