Grudniowa piekarni Amber ma pyszny smak dyniowego chleba, z przepisu z bloga Home Baking. Chleb dyniowy w kształcie dyni z suszonymi wiśniami, na zakwasie, jest smaczny, bardzo zdrowy, ma piękny kolor, wilgotne wnętrze i wspaniałą chrupiącą skórkę, pasuje do słodkich i wytrawnych dodatków.
W misce wymieszać wszystkie składniki, zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 12 godzin.
50 g suszonych wiśni
30 g wody
W miseczce zalać owoce wodą i odstawić do napęcznienia na 4 godziny.
cały zakwas
400 g mąki pszenne
100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
200 g puree z dyni
170 g wody
5 g drożdży
20 g miodu
15 g soli
2 kory cynamonowe
W misce zagnieść wszystkie składniki na gładkie ciasto, a na końcu wgnieć wiśnie, początkowo można zmniejszyć ilość wody i uzupełniać ją tylko w razie potrzeby. Po wyrobieniu pozwolić, aby ciasto dojrzewało w naoliwionej misce przez 90 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto na posypaną mąką blat, podzielić ciasto na dwa kawałki i z każdej części uformować bochenek. Cztery sznurki o długości 50 centymetrów, zanurzone uprzednio w olej, zawiązać razem w węzeł na środku i umieść je w kształcie gwiazdy na blacie. Na tym położyć kulę ciasta, poprowadzić sznurki równomiernie nad kulą ciasta i luźno związać je ze sobą, aby ciasto się podniosło, w środek wepchnąć korę cynamonową. Bochenek ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z drugim bochenkiem postąpić identycznie. Bochenki przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić w temperaturze pokojowej na godzinę do wyrośnięcia. Blachę z chlebkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 250° C, zmniejszając temperaturę do 220° C, piec przez około 40 minut.
Chleb dyniowy na blogach:
Pięknie Vi wyszedł. I mi tez bardzo smakował. Do kolejnego razu w przyszłym roku😉
OdpowiedzUsuńWspólne pieczenie jest fantastyczne. Twój chlebek jest piękny, zdjęcie super.
OdpowiedzUsuńPiękne chlebowe dynie!
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólny rok w naszej Piekarni.
Kamilo - piękny chleb, a pomysł z kora cynamonowa to strzał w dziesiątkę :) Pozdrawiam i dziękuję za wspólne wypiekanie. Wesołych Świąt !
OdpowiedzUsuńMistrzowski wypiek Kamilko :-) Do upieczenia w Przyszłym roku :-)
OdpowiedzUsuńOjej, myślałam, że to dynie 😀
OdpowiedzUsuńIdealne dyniowe bochenki i gratuluję cynamonowych ogonków. Dziękuję za wspólne spotkania w 2019 roku i życzę udanych wypieków na Święta oraz cały 2020 rok.
OdpowiedzUsuńPrzecudowny chlebek - przepyszny i urodziwy ❤️
OdpowiedzUsuń