Pierniczki o migdałowym aromacie, udekorowane bezową pianką i migdałami, są idealne do podgryzania, sprawdzą się także jako słodki upominek. Pierniczki z tego przepisu wychodzą idealne równe, więc można wycinać z ciasta dowolne kształty i dowolnie ozdabiać. Pierniczki migdałowe, przepisu Jolanty Muras z książeczki "Najlepsze pierniki i makowce", można upiec dużo wcześniej, bo nie stracą nic ze swojego smaku, pozostaną lekko aromatyczne i wspaniale migdałowe.
400 g mąki pszennej
1 jajko
1 żółtko
250 g masła
150 g cukru
30 g cukru z wanilią
1 jajko
2 łyżki przyprawy do piernika
100 g mielonych migdałów
W misce wymieszać mąkę, mielone migdały z przyprawą do piernika, dodać posiekane masło, cukry i wymieszać. Do masy dodać jajko, żółtko i szybko zagnieść gładkie ciasto. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość kilku milimetrów i foremką wycinać pierniczki w dowolnym kształcie. Pierniczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
1 białko
40 g cukru
100 g migdałów
W misce ubić białko z cukrem na sztywną pianę. Bezę wykładać łyżeczką na pierniczki, w środek każdej piany wcisnąć po migdale. Pierniczki piec około 12 minut w temperaturze 180º C, aż się ładnie zarumienią. Pierniczki studzić na kratce.
Urocze! Ciekawy pomysł z migdałami.
OdpowiedzUsuńU mnie wpadka - pierniki upieczone już zjedzone...W weekend powtórka i do sejfu!
Amber, u mnie nawet głęboko z sejfie schowane by zginęły :)
Usuńcudowne
OdpowiedzUsuń