codzienność

środa, 11 grudnia 2019

pierniczki migdałowe


Pierniczki o migdałowym aromacie, udekorowane bezową pianką i migdałami, są idealne do podgryzania, sprawdzą się także jako słodki upominek. Pierniczki z tego przepisu wychodzą idealne równe, więc można wycinać z ciasta dowolne kształty i dowolnie ozdabiać. Pierniczki migdałowe, przepisu Jolanty Muras z książeczki "Najlepsze pierniki i makowce", można upiec dużo wcześniej, bo nie stracą nic ze swojego smaku, pozostaną lekko aromatyczne i wspaniale migdałowe.

400 g mąki pszennej
1 jajko
1 żółtko
250 g masła
150 g cukru
30 g cukru z wanilią
1 jajko
100 g mielonych migdałów


W misce wymieszać mąkę, mielone migdały z przyprawą do piernika, dodać posiekane masło, cukry i wymieszać. Do masy dodać jajko, żółtko i szybko zagnieść gładkie ciasto. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość kilku milimetrów i foremką wycinać pierniczki w dowolnym kształcie. Pierniczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 


1 białko
40 g cukru
100 g migdałów

W misce ubić białko z cukrem na sztywną pianę. Bezę wykładać łyżeczką na pierniczki, w środek każdej piany wcisnąć po migdale. Pierniczki piec około 12 minut w temperaturze 180º C, aż się ładnie zarumienią. Pierniczki studzić na kratce.

3 komentarze:

  1. Urocze! Ciekawy pomysł z migdałami.
    U mnie wpadka - pierniki upieczone już zjedzone...W weekend powtórka i do sejfu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber, u mnie nawet głęboko z sejfie schowane by zginęły :)

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.