Keks, to ciasto idealne na święta, zwłaszcza Boże Narodzenie. Keks dobrze przygotowany można przechowywać kilkanaście dni, bo ciasto najlepiej smakuje kilka dni po upieczeniu. Keks z kandyzowaną pigwą z dodatkiem domowej pigwówki, jest bardzo aromatyczny i pyszny, sprawdzi się nie tylko jako ciasto na świąteczny stół.
150 g kandyzowanej pigwy
100 ml pigwówki
150 g masła
130 g cukru
3 jajka
220 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Kandyzowaną pigwę pokrojoną na mniejsze kawałki wsypać do miseczki i zalać alkoholem, odstawić. W misce utrzeć masło z cukrem i solą na jasną, puszystą masę. Cały czas ucierając dodawać jajka, jedno po drugim, do połączenia się składników. Do utartej masy dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem i wymieszać do połączenia składników. Na samym końcu wmieszać pigwę z alkoholem z miseczki. Ciasto przełożyć do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Keks piec w temperaturze 170° C przez około 60 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy.
150 g cukru pudru
100 ml pigwówki
Keks udekorować lukrem przygotowanym z cukru pudru i pigwówki.
zachwycający, ach z pigwą i lukier z procentami
OdpowiedzUsuń