poniedziałek, 22 czerwca 2015

konfitura jabłkowo - różana


Pyszna i prosta do przygotowania konfitura jabłkowo - różana o wspaniałym aromacie jest świetnym dodatkiem do pieczywa, deserów czy też słodkich wypieków, sprawdzi się też zimową porą jako dodatek do herbaty.


1000 g jabłek
200 g cukru
1 cytryna
30 g płatków róży


Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce, włożyć do garnka i zasypać cukrem, dodać skórkę i sok z cytryny, odstawić, aż owoce puszczą sok. Całość zagotować, po czym odstawić bez przykrycia do całkowitego ostudzenia na całą noc. Po tym czasie doprowadzić znowu do wrzenia i gotować kilka minut, odstawić. Powtarzać tak przez co najmniej kilka dni, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Na koniec dodać płatki róż, wymieszać i całość gotować jeszcze kilka minut. Gorący dżem przełożyć do wypieczonych słoików, szczelnie zakręcić i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.

8 komentarzy:

  1. Różę zawsze moja ciocia przygotowywała w różnych korelacjach. Teraz już nie ma kto robić;-( Pyszna musi być ta Twoja konfitura:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja kombinacja jabłko- róża od miesiąca stoi na półce, ale z braku przepisu puściłam wodze fantazji. Następnym razem skorzystam z Twojego przepisu, bo konfitura wygląda bardzo zachęcająco.

    OdpowiedzUsuń
  3. taka domowa konfitura to prawdziwy rarytas!

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetna konfitura, musi być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Do róży niestety nie mam dostepu, ale ta konfitura musi być pyszna! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękne połączenie!
    Mi marzy się taka konfitura z papierówkami, ale tych jeszcze nie ma...

    OdpowiedzUsuń
  7. Pewnie pachnie też bosko!:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ależ ma piękny kolor! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect