niedziela, 28 czerwca 2015

babeczki Savarin z truskawkami


Francuska babka drożdżowa Savarin jest pieczona w formie z kominkiem, a po upieczeniu nasączana alkoholowym syropem, podawana w towarzystwie bitej śmietany i owoców. Z przepisu Laury Calder można upiec jedną dużą babkę i kroić ją na kawałki, bądź też upiec kilka małych babeczek. Babeczki Savarin z truskawkami są doskonałe i lekkie jak piórko, w połączeniu ze świeżymi owocami i bitą śmietaną to prawdziwa uczta.


1 1/2 łyżeczki suchych drożdży
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki soli
3 łyżki wody
2 jajka
2 łyżki mleka
skórka z 1 cytryny
200 g mąki pszennej
50 g masła

Wymieszać drożdże, cukier, sól i ciepłą wodę w misce, odstawić na 5 minut. Dodać jajka, mleko, skórkę z cytryny, mąkę i ucierać ciasto energicznie mikserem z łopatką przez 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto przykryć i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią, dodać miękkie masło, kawałek po kawałku i dalej wyrabiać ciasto mikserem. Ciasto przełożyć do wysmarowanych masłem i wysypanych mąką foremek, do 2/3 wysokości, przykryć i odstawić na godzinę. Babeczki piec w piekarniku rozgrzanym do 175° C, przez około 18 minut, aż będą złociste. Babeczki wyjąć z foremek i ostudzić.



250 ml wody
125 g cukru
30 ml likieru pomarańczowego

Podgrzać cukier z wodą, dodać likier. Babeczki maczać w syropie, aż ciasto stanie się gąbczaste.

200 ml śmietany do ubijania
1 łyżka cukru z wanilią
100 g truskawek

Śmietanę ubić z cukrem z wanilią. Środek babeczek napełnić śmietanową masą i podawać w towarzystwie truskawek.

8 komentarzy:

  1. ojej jakie cudeńka , jakie piękne kształty i smaki

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale mają świetny kształt! Idealne do niedzielnej kawy ;)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo pyszny przepis! ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Urocze są te Twoje maleństwa:-) I chyba w takiej formie je wolę.

    OdpowiedzUsuń
  5. Babeczki prezentują się fantastycznie! :)
    Urocze pyszności! *.*

    OdpowiedzUsuń
  6. Boskie babki!
    Truskawkowo nam, bo u mnie też truskawki królują w kuchni.
    Smacznego!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect