czwartek, 18 czerwca 2015

gołąbki błyskawiczne


Mielone mięso wieprzowe z młodą kapustą oraz kaszką manną w pysznym sosie pomidorowym tworzą razem gołąbki błyskawiczne. To danie podobno mało ambitne, ale jakie smaczne i tego szybkie do przygotowania. Takie gołąbki  doskonale smakują z ziemniakami albo pieczywem. 


1000 ml soku pomidorowego
2 łyżki ketchupu
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki cukru
sól
pieprz

W garnku z podanych składników przygotować sos, połączyć je razem i zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem.


500 g mielonej wieprzowej
1/2 główki kapusty
2 jajka
1 szklanka kaszki manny
2 cebule
3 ząbki czosnku
majeranek
sól
pieprz
olej do smażenia

Kapustę, cebulę i czosnek drobno pokroić, dodać do mielonego mięsa, wsypać kaszkę mannę, dodać jajka, przyprawy i dokładnie wymieszać. Z masy uformować kulki i obsmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Usmażone kotleciki włożyć do sosu. Całość gotować na małym ogniu około godziny.

5 komentarzy:

  1. Ojj bardzo lubię te oszukane gołąbki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowite!
    To potrawa, którą często przygotowuje moja Koleżanka.
    Ona nazywa ją kotlety z kapustą...Tylko podaje bez pomidorowego sosu, a kotlety smaży.

    OdpowiedzUsuń
  3. Faktycznie, zaoszczędzenie czasu, a smak pewnie podobny! ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo mi się podobają:-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect