Kulebiak z kapustą i grzybami w cieście francuskim, to błyskawiczna wersja kulebiaka, dzięki zastąpieniu ciasta drożdżowego gotowym francuskim. Kapustę z grzybami, można przygotować dużo wcześniej, a potem tylko zawinąć farsz w ciasto i upiec. Kulebiak nadziany aromatycznym farszem z kiszonej kapusty i mieszanych grzybów leśnych, to idealny dodatek do barszczu wigilijnego.
500 g kiszonej kapusty
50 g suszonych grzybów
250 g grzybów leśnych
1 cebula
2 łyżki oleju
sól
pieprz
Suszone grzyby zalać wodą i odstawić na godzinę, odcedzić, następnie zalać znowu wodą i gotować do miękkości. Kapustę umieścić w garnku, zalać wodą i gotować, aż będzie miękka, następnie odcedzić. Na oleju podsmażyć posiekaną cebulę, dodać posiekane grzyby suszone i świeże oraz ugotowaną kiszoną kapustę, całość podsmażyć, doprawić do smaku solą i pieprzem.
275 g ciasta francuskiego
1 jajko
kminek
Ciasto francuskie rozłożyć na blacie, farsz równomiernie rozłożyć na środku, boki ciasta naciąć z obu stron w dwu centymetrowe paski. Ciasto zwinąć z roladę, zaplatając boki ciasta w warkocz. Kulebiak posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać kminkiem. Kulebiak ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200° C na około 20 minut, aż wierzch ciasta ładnie się zarumieni.
I jaki piękny:)
OdpowiedzUsuńJa zazwyczaj zawijam w roladę i tnę w takie ślimaczki:-)Ale Twój pięknie zapleciony:-)
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje. Super danie na świąteczny stół :)
OdpowiedzUsuńJa też wspomagam się ciastem francuskiem - dużo spraw w kuchni upraszcza.
OdpowiedzUsuńUwielbiam!:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię! :)
OdpowiedzUsuń