Pierniczki imbirowe według przepisu Donna Hay są bardzo delikatne. Z ciastem bardzo dobrze się pracuje i można wycinać z niego dowolne kształty.
125 g masła
90 g brązowego cukru
230 g golden syropu
375 g mąki pszennej
2 łyżeczki imbiru
1 łyżeczka sody
W misce utrzeć miękkie masło i cukier na puszystą masę, dodać syrop, mąkę, imbir, sodę i ubijać, aż ciasto będzie gładkie. Z ciasta zrobić kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Pierniczki rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość kilku milimetrów i wycinać pierniczki w dowolnym kształcie. Pierniczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pierniczki piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180º C przez około 12 minut. Pierniczki studzić na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za wizytę na moim blogu.