codzienność

środa, 2 grudnia 2015

zupa krem z topinamburów i ziemniaków


Słonecznik bulwiasty, inaczej topinambur, według źródła, to gatunek rośliny z rodziny astrowatych, pochodzący z Ameryki Północnej. Został rozpowszechniony na różnych kontynentach jako roślina jadalna, pastewna i ozdobna. Topinambur ma zastosowanie w medycynie i kuchni, gdzie wykorzystuje się głównie jego bulwy, które są nie tylko smaczne, ale i wartościowe, ponieważ zawierają inulinę i błonnika. Bulwy wspaniale nadają się na surówki, kremowe zupy albo frytki. Smak i struktura topinamburu zależy od jego przygotowania, jedząc je na surowo, możemy wyczuć chrupkość i posmak białej rzepy, zaś ugotowane swoją konsystencją i smakiem będą przypominać ziemniaki o aromacie nasion słonecznika. Pyszna i bardzo aksamitna w smaku zupa krem z topinamburów i ziemniaków doprawiona świeżym tymiankiem, jest bardzo szybka do przygotowania. Zupa doskonale smakuje i rozgrzewa, jako dodatek do niej warto przygotować chrupiące chipsy z topinamburu.


350 g topinamburów
350 g ziemniaków
800 ml bulionu
3 łyżki oliwy
1 cebula
3 łyżki oliwy
2 gałązki tymianku
sól
pieprz

W garnku na rozgrzanej oliwie podsmażyć pokrojoną z kostkę cebulę, dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz obrane i pokrojone na kawałki topinambury oraz posiekany tymianek, całość chwilę smażyć. Warzywa zalać bulionem i całość gotować około 30 minut. Zupę zmiksować na gładki krem, doprawić do smaku solą i pieprzem.

2 topinambury
olej do smażenia
sok z 1/2 cytryny

Topinambury obrać i włożyć do wody zakwaszonej sokiem z cytryny. Topinambury osuszyć i pokroić na cienkie plasterki. Plasterki smażyć na złoty kolor w garnku na rozgrzanym oleju, odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

8 komentarzy:

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.