codzienność

piątek, 4 grudnia 2015

sól ziołowo - kwiatowa


Sól to najczęściej stosowana przyprawa w kuchni, używana w nadmiarze, może zaszkodzić, jednak szczypta dodana do potrawy, wyostrza jej smak i aromat. Sól smakowa może mieć różne kombinacja i nadawać potrawie niepowtarzalny smak. Sól smakową, każdy może przygotować pod swój smak, dodać ulubione zioła, kilka rodzajów pieprzu albo kwiatów i używać jej do sałatek i różnych kanapek, sera, czy też jajek. Sól smakowa jest także doskonałym pomysłem na upominek na zbliżające się Mikołajki. Sól ziołowo - kwiatowa ma wspaniały aromat, a dodatkowo pięknie wygląda w pojemniczku, obdarowana osoba będzie jej mogła używać do doprawiania sałatek lub pieczywa i na pewno będzie jej smakowała.

1 łyżka suszonej cebuli
1 łyżka płatków chilli
1 łyżka suszonego czosnku
1 łyżka suszonej natki pietruszki
1 łyżka suszonej bazylia
1 łyżka kwiatów lawendy
1 łyżka kwiatów nagietka
7 łyżek morskiej soli gruboziarnistej 


Wszystkie składniki wymieszać i przełożyć do słoiczka. 

6 komentarzy:

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.