codzienność

niedziela, 6 grudnia 2015

pieczone gęsie udka na puree z topinamburu


Pieczone gęsie udka w pomarańczach, to danie jest bardzo proste do przygotowania. Udka zostały upieczone podobnie jak confit z kaczki, polegające na długim pieczeniu pod przykryciem w niskiej temperaturze. Mięso po upieczeniu jest soczyste, miękkie i z łatwością odchodzi od kości. Udkom przed podaniem lekko zrumieniamy skórkę. Udka gęsie zostały zamarynowane w pomarańczowym soku z czosnkiem i rozmarynem, obłożone plasterkami pomarańczy. Do udek doskonale pasuje puree z topinamburu z dodatkiem ziemniaków i masła, doprawione gałką muszkatołową. Pieczone gęsie udka na puree z topinamburu, to doskonała propozycja na świąteczny posiłek.


350 g topinamburu
350 g ziemniaków
250 ml mleka
50 g masła
sól
pieprz
gałka muszkatołowa

Oczyszczony topinambur i obrane ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem mleka, aż będą miękkie. Warzywa odcedzić, dodać masło, doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i ugnieć na gładkie puree.


2 gęsie udka
2 pomarańcze
2 gałązki rozmarynu
3 ząbki czosnku
sól
pieprz


W misce wymieszać sok i skórkę startą z jednej pomarańczy z posiekanym czosnkiem oraz rozmarynem. Udka oprószyć solą oraz pieprzem i ułożyć w marynacie, wstawić do lodówki na noc. Udka skórką do dołu wraz z marynatą ułożyć w garnku do zapiekania, obłożyć plasterki pomarańczy, garnek przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 120° na 120 minut. Następnie przewrócić udka na drugą stronę i piec jeszcze przez kolejne 90 minut. Po tym czasie garnek odkryć i zwiększyć temperaturę do 180° C i piec udka jeszcze około 15 minut, aż się ładnie zrumienią. Udka podawać na purre z topinamburu.

4 komentarze:

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.