Chleb pszenno – orkiszowy z płatkami żytnimi i owsianymi wybrała Agnieszka do grudniowej piekarni Amber. Chleb jest pyszny i ma grubą, chrupiącą skórką i bardzo elastyczny, gruboporowaty miękisz. W smaku chleb jest lekko kwaśny i doskonale pasuje do wytrawnych i słodkich dodatków. Przepis na ten wspaniały chleb pochodzi z bloga Chili und Ciabatta.
200 g mąki żytniej
30 g mąki żytniej razowej
190 g wody
24 g zakwasu
Składniki na zaczyn wymieszać i odstawić na 18 godzin w temperaturze pokojowej.
65 g płatków żytnich
65 g płatków owsianych
260 g wody
Płatki żytnie i płatki owsiane zalać wrzącą wodą, wymieszać, szczelnie przykryć i pozostawić na całą noc w lodówce.
cały zaczyn
cała zaparka
430 g mąki pszennej chlebowej
30 g mąki pszennej razowej
340 g wody
230 g mąki orkiszowej
18 g soli
Mąkę pszenną i wodę umieścić w misie robota kuchennego, wymieszać do połączenia się składników i pozostawić do autolizy na 30 minut. Po tym czasie dodać mąkę orkiszową, zaczyn i zaparkę. Miksować na pierwszej prędkości przez 5 minut, następnie dodać sól i mieszać na drugiej prędkości przez 3 minuty. Gotowe ciasto pozostawić do fermentacji wstępnej na 2 godziny w temperaturze 24° C. W tym czasie ciasto rozciągać i składać trzykrotnie w równych odstępach czasowych co 30 minut. Następnie podzielić ciasto na dwie równe części i uformować bochenki, które umieścić w koszykach do wyrastania. Fermentacja końcowa trwa godzinę w temperaturze 24° C. W tym czasie nagrzać piekarnik wraz z kamieniem do pieczenia do 250° C. Wyrośnięte chleby przełożyć na rozgrzany kamień, zaparować piekarnik i natychmiast obniżyć temperaturę do 240° C. Po 5 minutach obniżyć temperaturę do 230° C i tak piec przez kolejne 15 minut. Po upływie tego czasu zmniejszyć temperaturę do 220° C i tak dopiekać chleb przez ostatnie 30 minut.
Chleb pszenno – orkiszowy z płatkami żytnimi i owsianymi na blogach:
Apetyt na smaka
Bochen chleba
Fabryka kulinarnych inspiracji
Gotuj zdrowo! Guten Appetit!
Kuchennymi drzwiami
Kuchnia Gucia
Leśny Zakątek
Moje małe czarowanie
NieŁad mAlutki
Nie tylko na słodko
Para w kuchni
Polska zupa
Smak mojego domu
Stare gary
Weekendy w domu i ogrodzie
W poszukiwaniu SlowLife
Zacisze kuchenne
Apetyt na smaka
Bochen chleba
Fabryka kulinarnych inspiracji
Gotuj zdrowo! Guten Appetit!
Kuchennymi drzwiami
Kuchnia Gucia
Leśny Zakątek
Moje małe czarowanie
NieŁad mAlutki
Nie tylko na słodko
Para w kuchni
Polska zupa
Smak mojego domu
Stare gary
Weekendy w domu i ogrodzie
W poszukiwaniu SlowLife
Zacisze kuchenne
Kamila,
OdpowiedzUsuńu Ciebie bochenki wielkiej urody!
Wspaniale, że pieczemy już trzeci rok.
Dziękuję!
Kamila, pięknie nacielas te bochenki:) dziękuję za kolejny wspólny czas.
OdpowiedzUsuńPiękny bochen chleba! :)
OdpowiedzUsuńPiękny i w smak nie wątpię. Polecam orkisz leczniczy:)
OdpowiedzUsuńPiękny i w smak nie wątpię. Polecam orkisz leczniczy:)
OdpowiedzUsuńCudne chleby i pięknie nacięte:)
OdpowiedzUsuńZ tych cech o miąższu, które wymieniłaś niestety mój takowych nie posiadał, ale był za to bardzo smaczny:-) Dzięki za wspólny wypiek chleba:-)
OdpowiedzUsuńNormalnie, aż trochę żałuję, że mam teraz dobrą piekarnię parę kroków od domu :-)
OdpowiedzUsuńPiękne bochny Ci wyszły. Dziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńPiękne bochny Ci wyszły. Dziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńPyszny chleb w świątecznej dekoracji, cudnie się razem piekło ten pieny i smakowity chlebek, dziękuję :-)
OdpowiedzUsuńDwa bochenki , co jeden to ładniejszy , chleb pysznie się prezentuje i pachnie nawet przez monitor
OdpowiedzUsuńŚliczne są Twoje chleby :) Pozdrawiam, dziękując za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńPrzepiękne:) .... i jakie pyszne:). U nas na pewno będzie powtórka:). Pozdrawiam i dziękuję za wspólne wypiekanie:)
OdpowiedzUsuńPiękne i dostojne bochny upiekłaś ;)
OdpowiedzUsuńPięknie prezentują się Twoje chleby. Podziwiam i dziękuję za wspólne pieczenie
OdpowiedzUsuńFajne nacięcia :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń