codzienność

czwartek, 10 grudnia 2015

piernik z gruszkami i imbirem


Przepyszny piernik z dodatkiem kandyzowanego imbiru i gotowanych w białym winie gruszek o aromacie imbiru, zatopionych w karmelowej masie. Piernik jest bardzo wilgotny i aromatyczny. Przepis na piernik z gruszkami i imbirem przygotowany według przepisu Anny Olson, dodaję do akcji 9 Festiwal Pierniczków.

2 łyżki masła
4 łyżki brązowego cukru
2 łyżki syropu klonowego
1/2 łyżeczki cynamonu

Wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia dno tortownicy. Podgrzać w rondlu masło, brązowy cukier, syrop klonowy i cynamon, aż w gęstej cieczy pojawią się bąbelki powietrza. Przelać powstały syrop do formy i rozprowadzić na dnie.

3 gruszki
1/2 szklanki białego wina
1/2 szklanki wody
1 szklanka cukru
3 centymetry korzenia imbiru

Gruszki obrać i pokroić każdą wzdłuż na osiem kawałków, usunąć gniazda nasienne. Ułożyć gruszki w niewielkim garnku, zalać winem, wodą i zasypać cukrem. Pokroić korzeń imbiru w grube plasterki. Dodać do gruszek i przykryć owoce arkuszem papieru do pieczenia tak, żeby papier opierał się na owocach w głębi garnka. Podgrzać, aż płyn zacznie parować, zmniejszyć ogień, żeby gruszki się nie rozpadały i gotować, aż owoce będą miękkie. Zdjąć z ognia, odlać płyn i ułożyć gruszki w rozetę, na syropie w tortownicy.


100 g masła
3/4 szklanki cukru
1 szklanka melasy
3 szklanki mąki pszennej
1 1/2 łyżeczki sody 
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 1/2 szklanki wody
2 jajka
1/2 szklanki kandyzowanego imbiru
szczypta soli

Utrzeć masło z cukrem na kremową masę. W małej miseczce połączyć sodę z melasą. Do drugiej dużej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy i sól. Przelać melasę do masła utartego z cukrem, wymieszać. Dodawać do masy małymi porcjami sypkie składniki na przemian z wrzątkiem, stale mieszając. Dodać jajka i pokrojony w kostkę kandyzowany imbir i wszystko wymieszać. Pokryć ciastem gruszki w tortownicy, delikatnie wyrównać powierzchnię. Ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175° C, na około 50 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Ostudzić ciasto przez 20 minut. Przykryć formę talerzem, odwrócić do góry dnem, otworzyć tortownicę, zdjąć z ciasta dno formy i papier. 



10 komentarzy:

  1. Kamilka , ale dałaś czadu , toć to piernik nad pierniki , takie smaki, ach poezja

    p.s jak udało się tobie wstawić banerek , ja próbowałam i nic :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aluś, dziękuję :)
      Banerka nieu dało mi się umieścić, skopiowałam tylko zdjęcie a link do akcji umieściłam w treści wpisu :(

      Usuń
    2. a to jak u mnie , myślałam ,ze tobie się udało :)

      Usuń
  2. Cudownie wygląda ten piernik :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy przepis. Jeszcze nie jadłam piernika z gruszkami.
    Zaprosisz mnie na kawałek?:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Brzmi przepysznie!
    Pozdrawiam Cię piernikowo...

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawe, piernika z gruszką nigdy nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawe, piernika z gruszką nigdy nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny piernik, wygląda smakowicie i ciekawy pomysł z gruszką. :)
    Dziękuję za udział w Festiwalu Pierniczków, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.