codzienność

poniedziałek, 30 listopada 2015

rogaliki półfrancuskie z marmoladą z owoców dzikiej róży


Pyszne drożdżowe rogaliki półfrancuskie nadziane domową marmolady z owoców dzikiej róży są bardzo maślane. Z ciastem z tego przepisu dobrze się pracuje, a pieczenie jest rozłożone w czasie, wieczorem należy przygotować ciasto, by rano upiec pyszne rogaliki. Rogaliki półfrancuskie z marmoladą z owoców dzikiej róży upieczone na podstawie przepisu na ciasto Romana Ciążyńskiego z Gostynia, zdobywcy tytułu Piekarza Roku 2014.


700 g mąki pszennej
250 g masła
250 ml mleka
80 g drożdży
2 jaja
50 g cukru
szczypta soli
2 szklanki marmolady z owoców dzikiej róży

 

Do drożdży dodać łyżeczkę mąki, łyżeczkę cukru i zalać ciepłym mlekiem. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie połączyć mąkę, masło, jaja, cukier, sól i rozczyn i ugnieść gładkie ciasto. Ciasto włożyć do lodówki na minimum 2 godziny, choć można zostawić je nawet do następnego dnia. Po tym czasie ciasto rozwałkowywać partiami na posypanym mąką blacie, kroić trójkąty, na które nakładać marmoladę i zwijać rogaliki. Rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić na 20 minut. Rogaliki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec około 22 minuty, aż się zrumienią. 



cukier puder
sok z cytryny


Rogaliki po ostudzeniu polukrować lukrem zrobionym z wody i cukru pudru.

4 komentarze:

  1. Prześliczne rogaliki, pycha <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne!
    Zjadłabym kilka do herbaty...

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale bym zjadła...Dobrze z Tobą mają:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne rogale! Aż mam ochotę sięgnąć po jednego! :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.