codzienność

sobota, 28 listopada 2015

migdały w miodzie z wanilią


Migdały w miodzie z wanilią to dużo słodyczy i energii, doskonałe na słodki upominek na zbliżające się Mikołajki. Zawsze wzbudzą moc pozytywnych uczuć, są doskonałe na poprawę humoru. Kiedy dopadnie zmęczenie, wystarczy wtedy sięgnąć po kilka łyżeczek tego oryginalnego, całkowicie naturalnego smakołyku.


450 g migdałów
500 g miodu
1 laska wanilii
2 łyżki spirytusu


Migdały przełożyć do miski, zalać gorącą wodą, odstawić na kilka minut. Następnie migdały obrać ze skórki i zrumienić na suchej patelni. Prażyć je przez chwilę na średnim ogniu, cały czas mieszając, żeby się nie przypaliły. Migdały przesypać do wyparzonych i dobrze osuszonych słoiczków. W rondlu podgrzać miód, dodać ziarenka z laski wanilii, spirytus i dokładnie wymieszać, następnie zalać nim migdały. Zakręcić słoiczki, odwróć do góry dnem, pozostaw je tak do ostygnięcia.

4 komentarze:

  1. Pyszne też z orzechami włoskimi:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ach, ależ to musi być rewelacyjny zapach, smak! mmmm , bardzo mi sie podoba taka propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Faktycznie świetne na prezent :-) No to już wiesz, co bym chciała dostać od Mikołaja;-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.