Doskonałe
połączenie piernika z bakaliami, przełożonego marcepanem oraz domowymi
powidłami śliwkowymi. Rozpływające się w ustach piernikowe kwadraciki
należy upiec kilka tygodni przed świętami, aby nabrały właściwego
aromatu i smaku. Piernikowa krajanka z marcepanem i powidłami upieczona na podstawie zmodyfikowanego przepisu Bajaderki.
400 g masy marcepanowej
2 żółtka
1/3 szklanki mąki pszennej
1 łyżka mleka
1 łyżka soku pomarańczowego
1 łyżka soku cytrynowego
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
Podane składniki utrzeć razem do otrzymania gładkiej masy.
5 szklanek mąki pszennej
1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
3/4 szklanki miodu
200 g masła
2 jajka
1/2 szklanki orzechów
1/2 szklanki rodzynek
3/4 szklanki skórki pomarańczowej
3 łyżki przyprawy do piernika
200 g powideł śliwkowych
Mąkę
przesiać z proszkiem, sodą i solą, dodać posiekane orzechy i skórkę.
Miód i masło rozgrzać mocno w dużym garnku,
dodać przyprawę i wymieszać. Dodawać stopniowo mąkę, ciągle
mieszając, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka. Zdjąć z
palnika, lekko przestudzić, dodać jajko i wymieszać. Przełożyć ciasto na
stolnicę, wyrobić lekko, podsypując mąką w razie konieczności. Jeszcze
ciepłe podzielić na trzy części, każdą rozwałkować na prostokąt wielkości
33 x 22 centymetry. Na
spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyć jedną część ciasta piernikowego, na nim rozprowadzić masę
marcepanową, zostawiając po centymetrze od każdego boku. Na marcepanie położyć ciasto piernikowe, rozsmarować powidła, a na górę położyć trzecią część rozwałkowanego ciasta piernikowego. Ciasto piec około 30 minut w temperaturze 180º C. Ciasto wyjąć z piekarnika.
1 szklanka cukru pudru
3 łyżki koniaku
Utrzeć cukier z koniakiem na jednolita masę i polukrować lekko ciepłe ciasto. Ciasto zostawić
odkryte na całą noc. Rano pokroić na kwadraciki i przechowywać w
szczelnej puszce w warstwach przełożonych papierem do pieczenia.
skradła moje serducho!
OdpowiedzUsuńOla, bardzo mnie to cieszy :) Pozdrawiam
UsuńO tak tak ta krajanka jest na forum cin cin wręcz kultowa ,a Bajaderke czyli Anię i jej przepisy oraz piękne zdjęcia uwielbiam
OdpowiedzUsuńKamilka , przeleciałam twoje przepisy na pierniki , pierniczki itp i wiesz co?Jesteś lepsza niż ja np 3 wersje staropolskiego co rok bardziej wypasiony , no jesteś niesamowita
UsuńAluś, z Królową Piernika konkurować nie będę :))) Fakt mam 3 wersje ale z tego samego przepisu, choć przyznam Ci się szczerze że najbardziej to mi smakuje z samymi powidłami, bo ja bardziej owocowa jestem :)
UsuńBajaderka ma doskonałe przepisy! Ja tego robiłam bez cukru i zwiększyłam porcję ciasto do 1.5 i dlatego mam 3 warstwy i więcej marcepanu dałam, dzięki temu lepiej się kroi, i nie jest aż taki słodki, choć ogólnie to bardzo słodki jest. Mój M. go uwielbia :)
UsuńRobiłam to ciasto na wigilię do pracy i zrobiło furrorę:)
OdpowiedzUsuńMasa wylewająca się z ciasta mega kusi :)
OdpowiedzUsuńKochamy takie ciacha :* ;*
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy cieplutko!!!
Tapenda
kocham wszystko co z marcepanem ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam tę krajankę, jest taka pyszna. Pięknie wygląda u Ciebie.
OdpowiedzUsuńPozdrowienia :)
Widziałam gdzieś już coś podobnego, ogromnie mi się ten pomysł podoba. Muszę w końcu upiec :)
OdpowiedzUsuńPienika tylko jednego robię po staropolski. Chociaż popatrzę na inne:-))
OdpowiedzUsuńMarzenko, staropolski i ta krajanka obowiązkowa, reszta różnie :)
UsuńKrajanka obowiązkowa na Świeta. Twoja wyjątkowo apetyczna. To pewnie przez grubsza warstwę marcepanu. Ciekawy pomysł z trzema warstwami piernika.
OdpowiedzUsuńRobiłam ją już kiedyś. Bardzo nam smakowała :)
OdpowiedzUsuń