piątek, 27 grudnia 2013

szkocki keks z wiśniami i migdałami


Dundee cake to tradycyjne świąteczne ciasto szkockie i całoroczne ciasto do herbaty, wywodzące się z końca XIX wieku. To przepyszne ciasto zawiera bardzo dużą ilość rodzynek, kandyzowanych skórek cytrusowych, migdałów oraz kandyzowane wiśnie. Przepis na szkocki keks z wiśniami i migdałami pochodzi stąd, ciasto zyskuje w smaku z każdym dniem, najlepiej upiec je kilka dni przed podaniem.
 

100 g blanszowanych migdałów
180 g masła
180 g cukru
skórka z 1 pomarańczy
225 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 jajka
100 g mielonych migdałów
2 łyżki mleka
500 g mieszanych suszonych owoców
100 g wiśni kandyzowanych

Do miseczki włożyć migdały i zalać je wrzątkiem, pozostawić na 5 minut, a następnie odsączyć na sitku i pozostawić do wyschnięcia. W misce utrzeć masło do białości, dodać cukier i dalej ucierać, aż masa będzie lekka i puszysta, dodać skórkę startą z pomarańczy oraz dżem, i utrzeć, dalej ucierając dodawać kolejno jajka z porcjami przesianej mąki z proszkiem do pieczenia. Na samym końcu dodać mielone migdały i dobrze wymieszać, dodać mleko oraz suszone owoce, wiśnie i wszystko razem delikatnie wymieszać. Ciasto delikatnie wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu poukładać całe migdały. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170º C i piec przez 60 minut, następnie obniżyć temperaturę do 160º C i dopiekać przez kolejne 60 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. 


1 łyżka mleka
2 łyżeczki cukru pudru

Na 5 minut przed końcem pieczenia ciasto posmarować z wierzchu mieszaniną cukru pudru i mleka. Ciasto wyjąć z piekarnika, przestudzić w formie, następnie wyciągnąć i przechowywać zapakowane w szczelnym pojemniku. 

7 komentarzy:

  1. Ojje jak mi sie podoba taki typ ciast z tymi migdałami na wierzchu ,a tu jeszcze z wiśniami , mniam

    OdpowiedzUsuń
  2. Ile bakalii, pyszne ciasto ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. przekonuje mnie nawet bardziej niż ten tradycyjny ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. My keksów nie robimy bo nikt nie je bakalii upieczonych ;-( Choć przyznaję, że wygląda pięknie:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko, to nasz pierwszy i żałujemy że dopiero teraz, wszystkim bardzo zasmakował, z każdym dniem jest lepszy :)

      Usuń
  5. Wygląda bardzo zachęcająco. Zapisuje do mojego archiwum. Migdały i wiśnie. Pięknie wyglada.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect