Pierniczki Bakerlady są mięciutkie i przepyszne, najlepsze jakie do tej pory piekłam. Warto pamiętać by ciasto na pierniczki przygotować kilka tygodni przed świętami, by dojrzało i później można się cieszyć ich doskonałym smakiem. Z ciastem bardzo dobrze się pracuje, idealnie zachowuje kształt podczas pieczenia.
2 szklanki miodu
1 szklanka cukru
200 g masła
150 g smalcu
6 łyżek przyprawy do piernika
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka imbiru
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
1 1/2 łyżeczki sody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
3 1/2 szklanki mąki pszennej
1 1/2 szklanki mąki żytniej 720
1/2 szklanki śmietany
50 g suszonej żurawiny
50 g orzechów włoskich
50 g płatków migdałowych
50 g rodzynek
Miód, masło, smalec, cukier oraz wszystkie przyprawy zagotować w garnku. Kiedy cukier się rozpuści, odstawić do przestygnięcia na około 20 minut. Dodać sodę, jajka, śmietanę i obie mąki i zmiksowane bakalie. Gotowe ciasto powinno mieć luźną konsystencję i lekko spływać z mieszadła miksera, jeśli jest zbyt lejące, można dodać dodatkową szklankę mąki. Ciasto zawinąć w czystą lnianą ściereczkę i umieścić w chłodnym miejscu na kilka tygodni, żeby dojrzało. Ciasto dzielić na części i rozwałkowywać cienko na posypanym mąką blacie. Następnie foremkami wyciąć dowolne kształty, układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pierniczki piec w temperaturze 180º C przez kilka minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za wizytę na moim blogu.