Basler Läckerli to tradycyjne pierniczki łączące w sobie smak korzennych przypraw z dużą ilością miodu, mielonych migdałów i kandyzowanych skórek cytrusowych. Te łakocie z Bazylei zawierają Kirsch, czyli wysokoprocentowy napój alkoholowy z owoców czereśni, który jest wytrawny i bezbarwny. Przepis na doskonałe pierniczki z Bazylei, które są najlepsze po kilku dniach leżakowania w puszce zaczerpnęłam od Moniki.
600 g mąki pszennej
450 g miodu
300 g cukru
100 g kandyzowanej skórki cytrynowej
100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
200 g mielonych migdałów
300 g cukru
100 g kandyzowanej skórki cytrynowej
100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
200 g mielonych migdałów
1 1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki mielonych goździków
1/4 łyżeczki mielonych goździków
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
skórka z 2 cytryn
100 ml Kirschu
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka z 2 cytryn
100 ml Kirschu
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
W garnuszku podgrzać cukier, miód i przyprawy, zestawić z ognia, dodać kandyzowane skórki, skórkę startą z cytryny, migdały oraz Kirsch i wszystko razem wymieszać. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, dodać do masy miodowej i dobrze wymieszać. Ciepłe, lepkie ciasto rozsmarować na grubość 7 minimetrów na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Ciasto odstawić na kilka godzin, po czym piec w piekarniku nagrzanym do 220º C maksymalnie przez 15 minut. Ciasto odstawić do ostudzenia.
150 g cukru
3 łyżki Kirschu
Ciasto pokroić na kwadraty i polukrować lukrem zrobionym z cukru pudru i Kirschu.
wygladaja przepysznie Kamilko ;*
OdpowiedzUsuńWESOŁYCH ŚWIĄT! :*
Jakie piękne, Kamilo! Co za zdjęcia!
OdpowiedzUsuńCudowne są te pierniczki. Robiłam kiedyś, mniam :)
OdpowiedzUsuńJuż sama nazwa tych pierniczków brzmi przepysznie :-)
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt, Kamilo!
Bardzo mi sie podobaja! Zrobie nawet po swietach
OdpowiedzUsuńWesołych!