poniedziałek, 23 grudnia 2013

pierniczki z Bazylei


Basler Läckerli to tradycyjne pierniczki łączące w sobie smak korzennych przypraw z dużą ilością miodu, mielonych migdałów i kandyzowanych skórek cytrusowych. Te łakocie z Bazylei zawierają Kirsch, czyli wysokoprocentowy napój alkoholowy z owoców czereśni, który jest wytrawny i bezbarwny. Przepis na doskonałe pierniczki z Bazylei, które są najlepsze po kilku dniach leżakowania w puszce zaczerpnęłam od Moniki.
 

600 g mąki pszennej
450 g miodu
300 g cukru

100 g kandyzowanej skórki cytrynowej
100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
200 g mielonych migdałów
 1 1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki mielonych goździków
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
skórka z 2 cytryn
100 ml Kirschu
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 W garnuszku podgrzać cukier, miód i przyprawy, zestawić z ognia, dodać kandyzowane skórki, skórkę startą z cytryny, migdały oraz Kirsch i wszystko razem wymieszać. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, dodać do masy miodowej i dobrze wymieszać. Ciepłe, lepkie ciasto rozsmarować na grubość 7 minimetrów na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Ciasto odstawić na kilka godzin, po czym piec w piekarniku nagrzanym do 220º C maksymalnie przez 15 minut. Ciasto odstawić do ostudzenia.


150 g cukru
3 łyżki Kirschu


Ciasto pokroić na kwadraty i polukrować lukrem zrobionym z cukru pudru i Kirschu.

5 komentarzy:

  1. wygladaja przepysznie Kamilko ;*

    WESOŁYCH ŚWIĄT! :*

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie piękne, Kamilo! Co za zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowne są te pierniczki. Robiłam kiedyś, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Już sama nazwa tych pierniczków brzmi przepysznie :-)

    Wesołych Świąt, Kamilo!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo mi sie podobaja! Zrobie nawet po swietach
    Wesołych!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect