Przepyszny krem z ciasteczek Speculoos z dodatkiem czekolady, miodu, mleka i oleju. Ten korzenny krem jest idealny do smarowania lub przekładania ciasteczek, placuszków czy też jako dodatek do chleba lub podjadania łyżeczką ze słoika. Przepis na krem z ciastek Speculoos inspirowany przepisem Sigrid Verbert z książki "Smakowite prezenty".
250 g ciastek Speculoos
50 ml oleju
50 g miodu
30 g cukru
150 ml mleka
100 g czekolady
Ciasteczka ułożyć na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150º C na 10 minut. Ciasteczka ostudzić, a następnie rozkruszyć. W garnku podgrzać mleko, miód, cukier oraz czekoladę, aż składniki się połączą. Gorącą masą zalać rozkruszone ciasteczka, dodać olej i wymieszać, aż powstanie jednolita, gęsta masa. Krem przełożyć do wyparzonego słoiczka.
Kocham takie kremy ! Mogłabym wyjadać je łyżeczką ze słoika :))
OdpowiedzUsuńNatalie, oj rzeczywiście trudno się powstrzymać :) Pozdrawiam
Usuńbrzmi mega pysznie :) może uda mi się zrobić!
OdpowiedzUsuńSara, koniecznie :) Pozdrawiam
UsuńNigdy nie jadłam , nie robiłam ,a tak pysznie się prezentuje
OdpowiedzUsuńAluś, koniecznie musisz to nadrobić :) Polecam!
UsuńOj Kamilka, jesteś szalona:-))
OdpowiedzUsuńMarzenko, jakieś zboczenia można mieć :)
Usuńmam wielką ochotę na niego:D achhh
OdpowiedzUsuńRobiłam w zeszłym roku podobny krem, choć z trochę innego przepisy. Pyszności :)
OdpowiedzUsuńIle taki krem może być przechowywany w lodówce? Wiem, że pewnie zniknie od razu, ale tak na wszelki wypadek pytam, bo nie wiem jak wcześnie przed świętami mogę go przygotować :)
OdpowiedzUsuńKasiu u mniej tydzień stoi i jest ok. Myślę, że około 10 dni nic się nie powinno dziać :) Pozdrawiam
UsuńUwielbiam!
OdpowiedzUsuńTylko szkoda mi upieczonych speculoos'ów...
te spekulosy też zrobiłaś sama, czy udało Ci się je gdzieś kupić, ja ich nigdzie nie widziałam a wiem, że są smakowite :)) Krem cud-miód!
OdpowiedzUsuńAga, krem robiłam z moich upieczonych, do dekoracji użyłam jednak kupnych, w Lidlu były. Krem polecam :)
Usuń